– Båda delar beror sannolikt på polisens höga närvaro, säger Michael Lindqvist, stabschef för polisens Bråvalla-arbete, i ett pressmeddelande.
Han syftar till den temporära polisstation som sattes upp på området och som höll öppet dygnet runt.
– Vi har arbetat med hög närvaro och synlighet. Poliser som är ute och patrullerar letar aktivt efter avvikande beteenden som signalerar att någon är i nöd eller att någon begår brott. Samtidigt finns vi tillgängliga när någon vill anmäla ett brott, säger Michael Lindqvist i ett pressmeddelande.
Totalt fick polisen i år in 28 anmälningar om sexuella ofredanden, våldtäkter och sexuellt tvång. Förra året var den siffran 22 anmälningar. Michael Lindqvist tror inte att sexualbrott är mer förekommande på Bråvalla än på andra platser. Däremot tror han att anmälningsstatistiken snarare speglar en låg acceptansnivå hos besökarna i kombination med att det varit lätt att göra anmälningar under festivalen.
– Vad gäller låg acceptansnivå för sexualbrott så är det något som både polis, anordnare och frivilligorganisationer gemensamt har arbetat för att uppnå. Vi vill att varje ofredande ska anmälas, säger han i ett pressmeddelande.
Utöver de ökade sexualbrottsanmälningarna fick polisen i år in mer än dubbelt så många fall av misshandel, från sex stycken 2016 till tretton stycken 2017.
Mer positiva siffror hittas i stöldstatistiken. Förra året rapporterades 177 stölder, varav 110 grova, jämfört med 97 stycken i år, där 63 var grova. Michael Lindqvist pekar på erfarenhet från tidigare år då polisen lärt sig stöldligornas metoder.
– Det har resulterat i fler avvisningar i samarbete med anordnares ordningsvakter och som effekt ser vi i år en tydlig minskning vad gäller antalet stulna mobiltelefoner, säger han i ett pressmeddelande.
Polisen kunde utöver avvisningarna också gripa en man med ett flertal stulna mobiler på sig. Mannen är anhållen och mobilerna är återlämnade till sina ägare.