Ny chef på plats i nya organisationen

Den kommunala förvaltningen i Boxholm stöps om för att anpassas till den ändrade politiska organisationen.

Linda Hammarström är Boxholms kommuns nya socialchef. Det är en ny tjänst i den omorganiserade  sociala omsorgen.

Linda Hammarström är Boxholms kommuns nya socialchef. Det är en ny tjänst i den omorganiserade sociala omsorgen.

Foto: Sune Johansson

Boxholms kommun2019-09-14 12:00

I vintras förändrades den politiska organisationen i Boxholm. Bland annat bildades en social myndighetsnämnd, ett ansvar som kommunstyrelsen tidigare haft.

Nu har även förvaltningen förändrats och anpassats. På plats finns nu en socialchef med ansvar för hela den sociala sektorn som i sin tur leds av fem chefer.

– Det innebär en stor förbättring. Huvudskälet är att få till tillräckligt många chefer. Arbetsmiljöverket rekommenderar en chef på 20 anställda, vi har haft upp till 60, säger Göran Lundström, kommunchef som tidigare även hade en del av det sociala förvaltningsansvaret.

Kommunen har haft målsättningen att det i alla fall inte ska var fler än 30 anställda på en chef. En annan målsättning är att få in all social verksamhet under samma tak, inklusive äldreomsorg, hemtjänst, hemsjukvård och individ- och familjeomsorg.

Under en hel rad år har det varit en gemensam chef för äldreomsorgen och skolan, med Rozita Hedqvist som gick i pension i somras. Utbildningsfrågorna, som politiskt ligger under kommunstyrelsen, hanteras nu av en skolchef/rektor på Stenbockskolan.

Den nya socialchefen heter Linda Hammarström och kommer närmast från Vetlanda kommun, där hon haft ansvar för funktionshinder­omsorgen. Hon började sitt nya jobb i Boxholm den 26 augusti.

– Jag har hittills mest bekantat mig med kommunen, verksamheterna och medarbetarna, säger hon.

Det var just det övergripande ansvaret över hela den sociala verksamheten som lockade henne att söka jobbet. Att det är en liten kommun ställer extra stora krav på en flexibilitet och uppföljning av verksamheterna för att på så sätt uppnå effektivitet, menar hon.

– Det är bemanningsfrågor som är den största utmaningen för kommunen, säger Linda Hammarström.

Just nu pågår rekrytering till ett annat viktigt jobb, förstehandläggaren inom individ- och familjeomsorgen, som ersätter IFO-chefen.

– Vi har fått in bra sökande och nu har intervjuförfarandet inletts.

Linda Hammarström bor i Forserum mellan Nässjö och Jönköping och har inga omedelbara planer på att flytta till sin nya arbetskommun. Hon tänker pendla med tåg eller bil.

 – Det är ungefär lika långt som jag hade till Vetlanda, säger hon. 

Inom äldreomsorgen och hälso-och sjukvården finns tre enhetschefer på heltid och  inom behandling och omsorg delas  sektionschefsansvaret på två personer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!