Nu ystas sista osten på mejeriet

Onsdagen den 11 december ystas den sista osten på mejeriet i Boxholm. Sedan jobbar de 19 anställda sista två veckorna med att städa, koppla ur och montera ned. En enda person kommer att fortsätta vända ostar i lagret i ett halvår.

Gräddosten måste vändas en gång i timmen. Lådorna väger 40 kilo så det krävs att Dennis Svanström och Peo Svahn har armmuskler.

Gräddosten måste vändas en gång i timmen. Lådorna väger 40 kilo så det krävs att Dennis Svanström och Peo Svahn har armmuskler.

Foto: Sune Johansson

Boxholms kommun2019-12-09 19:00

Därefter kommer Boxholms stolta ostar att produceras i Arlas mejeri i Östersund.

I fikarummet sitter några av de anställda mejeriarbetarna. Det är ett dämpat snack. Inte heller höjs stämningen av att en tidningsreporter kommer in. Det är en lugn stund. Men om några minuter kommer det att bli full aktivitet när ostformarna ska vändas – vilket sker en gång i timmen. Ännu mer exakt tid är det när nästa omgång ostmassa ska ösas i formarna. Då gäller det att vara beredd med de stora vagnarna där formarna ligger på rad. Den koagulerade massan strömmar ut som från en jättelik popcorn-maskin.

En del av personalen har fått nytt jobb, andra söker eller väntar på andra möjligheter. Rickard Larsson är en av dem som har nytt jobb. I Tranås.

– Jag ska jobba på Pastejköket. Jag bor i Tranås så det är ju bra. Jobbet är ganska likt, faktiskt. Fast pastejen behöver inte vändas. Det är mer mekaniserat. Men pålägg som pålägg. 

Annars går det att hålla sig för skratt i fikarummet. Många har jobbat länge. Skidkändisen Peo Svahn har varit 35 år på Boxholmsost. Nu ska han öppna eget. Inte ysta ost, utan slipa skidor på Axelssons i Väderstad.

Produktionschefen Tomas Palmkvist hör till dem som inte riktigt vet vad han ska göra efter första januari. Han söker jobb. Det är lite dystert i fikarummet när flytten kommer på tal. Ingen av dem ska följa med till Östersund, det har inte heller erbjudits eftersom det inte finns något jobb ledigt där.

– På mejeriet i Linköping kan det finnas arbete, men det är nog ingen som vill dit, säger någon vid fikabordet.

Tomas Palmkvist jämför med en skilsmässa. Han tycker att gänget på mejeriet är som en familj som nu splittrats åt olika håll.

– Man säger att man ska hålla kontakten, men jag vet inte hur det blir med det.

Han bor i Boxholm och tycker att det har varit ett omtumlande år sedan beskedet kom. Den sista tiden har han fått många frågor när han rört sig på byn. Många kommer fram och vill prata om mejeriet. 

Beskedet kom dessutom oväntat. Något år innan aviserade Arla att man skulle satsa flera miljoner i Boxholm. I stället kom beskedet om nedläggning, eller flytt som Arla säger. Varumärket Boxholmsost ska finnas kvar, kryddosten och gräddosten kommer att ystas i Östersund.

Kommer den att smaka likadant?

– Det vet jag inte, det får vi se. Det klart att det kan bli en skillnad, tror Tomas Palmkvist.

Kommer Boxholmsborna fortsätta att köpa osten?

– Jag gissar att försäljningen i Boxholm kommer att gå ner. Sista chansen att handla i vår ostbutik är på fredag. 

En del av den debatt som försiggått på Facebook under det här året tycker han har varit osaklig eller felaktig.

I höst har produktionen minskats till ungefär hälften mot när det var som mest. Varje dag levereras 30 000 liter mjölk som blir ungefär tre ton ost. Processen tar tre dagar. Dag ett ystas osten och hälls på formar, dag två läggs den i saltlake och tredje dagen paketeras den. Gräddosten färdigpaketeras på plats. Övriga går i så kallade filéer till Falbygdens ost där flera andra av Arlas varumärken får sin slutpaketering.

Nere i källaren står Peter Johansson och Magnus Hedå och slår in julklappar. Många av Boxholms företag beställer ost som julklapp till anställda. Frågan är om den traditionen får en fortsättning när Boxholmsosten görs i Norrland.

Boxholms mejeri

1890 Boxholms bruk börjar ysta ost. 

1984 Bengt-Åke Bengtsson köper mejeriet. 

2011 Arla tar över.

2018 Arla beslutar i oktober att flytta produktionen till Östersund. Ett och ett halvt år tidigare, i samband med landsbygdsminister Erik Bucht besök hade Arla förklarat att man satsar 6 milj i Boxholm. 

En Facebook-grupp bildas för att protestera mot Arla och under hela året bedrivs ostkampen, främst på sociala medier men även med manifestationer i Boxholm.

2019 I december avslutas produktionen.

Karta: Boxholms Ost
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!