Grannarna är kritiska, det har vi redan berättat. Miljönämnden har yttrat sig och menar att viktiga aspekter fattas i kommunens detaljplan, bland annat en diskussion om strandskyddet och om hur naturvärden och riksintressen påverkas.
Nu har samhällsbyggnadschefen Håkan Jonsson gjort ett nytt detaljplaneförslag där det slås fast att en miljökonsekvensbeskrivning inte behövs. Han menar också att just det här området anges i kommunens översiktsplan som ett av flera möjliga så kallade LiS-områden, "landsbygdsutveckling i strandnära läge". Kommuner ges i miljöbalken alltså möjlighet att frångå strandskyddet om det är behövligt för utvecklingen av landsbygden. Förutsatt att strandskydd i övrigt har liten betydelse.
I Boxholms översiktsplan (ÖP) står det att Axsjöns stränder kan utnyttjas för "anläggningar som stärker områdets karaktär av rekreations- och friluftsområde".
Blir det så om man bygger villor där?
– Ja, det tycker jag. Det stärker ju karaktären på området. Först och främst är det för att främja näringsverksamhet vid sjön, typ kanotuthyrning. Men också för att kunna få till bostäder. Det är ett av syftena med LiS-strategin, säger Håkan Jonsson.
Nyttan av att åsidosätta strandskyddet överväger skadan, menar kommunen.
Det står också i ÖP att Malexanders bebyggelse ska växa västerut, längs Bålnäsvägen?
– I detta läge har vi först och främst tittat på de kommunala ytor som finns.
Påverkar inte planen det riksintressanta deltat från istidssmältningen?
– Hela Malexander ingår i istidsdeltat. Då ska man inte exploatera Malexander över huvud taget, säger Håkan Jonsson.
Han nämner en tidigare påbörjad planprocess för bebyggelse på det intilliggande Pelarberget. Den lades ner för att det skulle blivit för stor påverkan på riksintresset. Byborna var den gången positiva, men länsstyrelsen sa nej.
I den samrådsinlaga som Malexander hembygdsförenings styrelse lämnat in till kommunen framhålls att byn är byggd på en grusplatå och att all nybyggnation bör ske på denna platå, och inte på sluttningarna ner mot sjöarna, de så kallade abrasionsbranterna, som skapats av den smältande inlandsisen för 10 000 år sedan.
– Vi kommer att sammanställa och bedöma inkomna synpunkter, säger Håkan Jonsson.
Miljönämnden kommer att göra ett nytt remissyttrande och länsstyrelsen väntas också komma med synpunkter på förslaget.