I köket i villan på Vetevägen i Strålsnäs sitter mormor, dotter och dotterdotter. De har alla lagt ner en stor del av sin tid i mormor Tracey Brunbergs dansskola i Åsbo skola. Men nu är det slut. Elevantalet har successivt sjunkit, från upp emot 300 elever per termin. En rad grupper i stort sett varje vardag, till totalt 30 elever i våras. Strålsnäs är inte samma barnrika samhälle längre. Och konkurrensen har hårdnat från alla gym och från studieförbund.
– Och min rygg klarar det inte längre, säger Tracey som hunnit bli 74 år.
Det var egentligen för dottern AnnLouises skull som mamma Tracey startade dansskolan 1980.
– Jag tog danslektioner i Mjölby när jag var 7–8 år, men så flyttade vi till Strålsnäs, säger AnnLouise Brunberg Andersson.
Skolan blev en omedelbar succé och växte snabbt. Ryktet spred sig och snart kom elever från både Mjölby och Tranås.
Tracey är född i Brighton och utbildad dansare. Hennes showgrupp hade turné och på något sätt fick Tjadden Hellström nys om dem och bjöd in dem till hans revy i Stockholm. Året var 1967. Tracey var 22. Det måste varit något speciellt med den revyn, för Tracey och två av de andra tjejerna i gruppen blev kvar i Sverige.
– Vi var fem och träffas fortfarande varje semester i England.
För Traceys del var det en viss Bosse Brunberg som höll henne kvar i Sverige. De gifte sig året efter och hamnade som sagt så småningom i Mjölby och sedan Strålsnäs. Bosse jobbade på Sparbanken och blev lokalt känd som nöjespappa. Han gick bort 1993.
Tydligen fanns det ett uppdämt behov i Strålsnäs med omnejd. Grupperna i Åsbo skola blev fler och fler, det dansades showdans, jazzdans, step och fridans.
– Det fanns i stort sett bara fotboll, och det var få flickor på den tiden som lockades av det, menar Tracey.
80-talet var ett dansande årtionde. "Flashdance" på bio och "Fame" på tv. Många flickor (och några enstaka pojkar) längtade efter en karriär på scenen.
I tonåren började AnnLouise hjälpa till som hjälplärare och när hon fyllt 18 och hade körkort körde hon egna grupper. Skolan hade undervisning inte bara i Åsbo, utan även på andra platser, Väderstad och på dåvarande Lundbyskolan i Mjölby.
Förutom skolan och dansgruppernas uppvisningar engagerade sig mor och dotter i olika dansuppsättningar i revyer, modevisningar och galor. Skänninge Lions revy och Motala lokalrevy. AnnLouise följde efter mamma och bildade showdansgruppen Arabesque som var given på lokalrevyn i Motala på 90-talet.
Det var där som lilla Moa, 4, såg mamma och mormor på och bakom scenen.
– Det var ungefär i den åldern som jag började dansa. Egentligen skulle man vara sju år för att börja i grupperna, säger Moa Andersson.
På Skänninge Lions revy gjorde hon scendebut. En i baletten blev skadad och Moa fick hoppa in. Tracey som regissör, AnnLouise hjälpregissör och Moa dansande på scenen. Tre generationer dansare.
– Också min mamma var dansare. Hon tävlade i sällskapsdans i England, berättar Tracey.
Tusentals elever har gått igenom hennes dansskola. Exakt hur många vet hon inte. För många var det en rolig fritidsaktivitet. Andra har gått längre. Flera av hennes före detta elever har blivit proffsdandare. Mattias Bladh och Linda Söderholm, båda från Mjölby och Petra Johansson från Strålsnäs. Teddy Rydberg från Boxholm var med i Arabesque och är i dag designer.