- Jag ser inga hinder på vägen, säger Boxholms kyrkoherde Lars Cederlöw om den beslutsprocess som pastoratet och stiftet (som har sista ordet) befinner sig i.
- Själv var jag tidigare jättemycket emot en förändring som denna, men jag har ändrat mig. Jag tror att detta leder till något bättre för vårt pastorat, säger Marianne Karlsson (c), kyrkonämndens ordförande i Skänninge.
Lars Cederlöw räknar med att senast vid kyrkovalet nästa höst har det tagits ett beslut om att dagens fem församlingar i Boxholms pastorat slås samman till en, som i så fall kommer att heta Boxholms församling.
Han ser förändringen som odramatisk.
- Det är mest att man byter namn på saker och ting, tycker Lars Cederlöw.
Han påpekar att kyrkor och kyrkogårdar blir kvar som förut, med bibehållande av sina namn, och verksamheten påverkas inte särskilt mycket. Kanske att valmöjligheterna blir större när gudstjänstprogrammen snickras ihop.
På plussidan ser Lars Cederlöw en mer lätthanterlig organisation med färre sammanträden än i dag. Det blir ett kyrkoråd och ett kyrkofullmäktige istället för dagens långa rad med beslutande organ.
På minussidan nämner kyrkoherden risken för att det blir färre personer engagerade, men det behöver inte bli det.
Det går att skapa nya arbetsformer med stormöten och annat som blir minst lika demokratiska som dagens kyrkoråd.
Bakgrunden till sammanslagningstankarna är att det i dag ställs större krav på en församling än förut. Bland annat ska det över hela landet firas en så kallad huvudgudstjänst (att liknas vid högmässa) i varje församling en gång i veckan.
Det finns varken personal eller underlag för det i småförsamlingarna så både i Skänninge och Boxholms pastorat råder i dag ett slags dispensförhållande.
Vad är det mer som krävs av en församling än detta med veckovisa gudstjänster med nattvardsfirande?
- Bland annat ett kyrkoråd och det har vi i dag inte i Skeppsås utan kyrkorådets uppgifter där har tagits över av kyrkonämnden, säger Marianne Karlsson.
Hennes uppfattning är att det motstånd som finns till förändringen blir svagare och svagare för varje gång det informerats och samtalats om det. Att de lokala kyrkoråden försvinner ute i bygderna ska, menar hon, kunna kompenseras med verksamhetsråd i de församlingar som vill ha det.
Marianne Karlsson ser inget alternativ till förändringen.
- Därför tycker jag att det bästa är att gilla läget och göra det bästa av det hela.
Det både Marianne Karsson och Lars Cederlöw betonar som viktigt är att det enda kyrkoråd som kommer att finnas både i Skänninge och i Boxholm får representation från olika delar av respektive pastorat.
- Den geografiska fördelningen blir viktigare än den politiiska för det är oerhört viktigt att vi får besluten förankrade på lokalplanet, säger Lars Cederlöw.