– För första gången på väldigt länge har vi rekryteringsproblem, konstaterar Mikael Adolfsson, ställföreträdande räddningschef för Mjölby–Boxholm och ansvarig för den operativa verksamheten.
En perfekt julklapp för honom vore om personer av båda könen hörde av sig med intresse för att bli deltidsbrandman.
På heltidsbrandkåren i Mjölby jobbar två kvinnor, men i de två nämnda deltidsbrandkårerna har det aldrig varit någon kvinna.
Mikael Adolfsson tycker att det kan vara dags att bryta det mönstret.
Deltidsbrandmännen är i jour var tredje vecka.
Från att brandmannen tar emot larmet måste denne både i Boxholm och Skänninge vara utryckningsklar inom fem minuter (restiden till brandstationen inräknad).
I Skänninge är deltidsstyrkan mindre än i Boxholm, likväl är problemet minst lika tydligt som i Boxholm.
Skänninge har sedan flera år en deltidsbrandkår som är begränsad till två man och en reserv.
– På larm om en fullt utvecklad brand i en byggnad så åker reserven också, om denne nås av larmet, däremot inte på ett automatlarm, berättar Mikael Adolfsson.
Att Skänningestyrkan bygger på två man medan Boxholm på sex man, en full styrka, har att göra med olikheterna, inte minst Skänninges större närhet till Mjölby.
De brandmannamässiga kraven är däremot likadana, även en deltidsbrandman i Skänninge ska kunna rökdyka, låt vara att det inte kan ske förrän Mjölbyförstärkning anlänt.
Det finns ändå en skillnad i kravbilden. Boxholms räddningsstation har tyngre fordon än Skänninge och arbetsgivaren vill därför att en deltidsbrandman i Boxholm har eller på sikt skaffar sig C-körkort.
– Ett bekymmer i Skänninge är att fler och fler av våra deltidsbrandmän jobbar på andra orter. Det betyder att de måste byta bort sin jourtid när de jobbar, så det blir mycket byten och krångel och ganska hög belastning på den stomme som finns kvar i Skänninge.
Vid årsskiftet slutar en person som gör att det kommer att fattas fast reserv i en av de tre Skänningestyrkorna.
I Boxholm är det 6+1 reserv i varje styrka, det behövs totalt 21 personer. Nu fattas två reserver.
– Vi fick en sökande på en första annons och det känns som att det var en person som kan bli aktuell för tjänst, men vi skulle gärna vilja ha fler.
– Den som klarar våra tester och nyanställs får en intern grundutbildning på 80 timmar innan inplacering sker i grupp.
I Skänninge är det konkreta intresset än så länge obefintligt, men Mikael Adolfsson hoppas att ryktena talar sanning om att det finns intresse på sina håll.