Intressent vill köpa hela Boxholmsosten

Det finns en person som är villig att ta över hela Boxholms mejeri inklusive produktionen. Arla svarar nu: "Mejeriet är inte till salu".

21 mars 2019 11:31

Det rör sig om en företagare som inte är från Östergötland. På onsdagskvällens möte som arrangerades av Boxholmsostens vänner steg den förre samhällsbyggnadschefen i Boxholm, Janne Jonsson, fram och berättade att han haft ett möte med Arla på uppdrag av den icke namngivna finansiären.

– Det är en person som jag känner sedan tidigare. Han är företagare och vill köpa mejeriet, varumärket Boxholmsost och allt övrigt som måste till för mjölkleveranser plus försäljningssidan, säger Janne Jonsson.

För några veckor sedan hade Janne Jonsson ett möte med Arlas svenska vd Patrik Hansson. Där presenterade han detta förslag.

– Från början var de intresserade men sedan kändes det som att det inte var Arlas huvudinriktning, men att de kanske skulle kunna tänka sig det.

Det var inget klart besked?

– Nej. Men jag har fått ett underlag för att titta på. Fast sedan har de själva lanserat idén om ett mikromejeri i stället. Det känns inte så jättebra.

Nämnde de den idén på ert möte?

– Nej.

Tror du att stödföreningens engagemang kan hjälpa till?

– Det är bra med opinion, så en viss betydelse har det nog. Men Arla är stora och det kommer nog inte hända något, tror Janne Jonsson som säger att han och hans uppdragsgivare nu ligger lågt och avvaktar.

Arlas pressansvarige Erik Bratthall vill först inte alls kommentera uppgifterna.

– Det går inte att kommentera. Vare sig bekräfta eller dementera. Vi kan inte ens prata om förhandlingar som vi har med andra parter. Det måste alla förstå, säger Erik Bratthall.

Senare på torsdagen återkommer han och vill förtydliga:

– Mejeriet är inte till salu. Det är olyckligt att det kommer ut rykten i medier, säger Erik Bratthall.

Vad är skälet till at ni inte vill sälja?

– Det är den sammanvägda bedömningen.

Är det fortfarande aktuellt med att tillåta licenstillverkning i ett mikromejeri i Boxholm?

– Det jobbar vi stenhårt med.

Hur är det med fastighet, inventarier och maskiner?

– Det får bli en senare fråga. En del av inventarierna kommer vi att flytta med, säger Erik Bratthall.

Beskedet om att det finns en finansiär till ett eventuellt övertagande av mejeriet kom som en överraskning på onsdagens stormöte om den fortsatta kampen för att rädda kvar ostproduktionen.

– Det var ingen av oss som väntade sig detta när vi gick till ostmötet i går kväll, säger Boxholmsbon Morgan Sehlstedt, vice ostgeneral i Boxholmsostens vänner.

Nu kommer föreningen med sina 13 000 facebook-medlemmar att jobba vidare med detta.

– Vi har aldrig under de sex månader som gått sedan Arlas besked haft så stor chans som nu att hitta en lösning på frågan, säger Morgan Sehlstedt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sune Johansson

Ämnen du kan följa