Strax innan årsskiftet fastställde Mjölby kommun nya programpriser för gymnasieskolan.
– Vi har många elever som åker till Mjölby och vi räknar med att höjningen kommer att kosta oss cirka 800 000 kronor för 2017. Vi har ingen budget för det. Att det skulle höjas något var vi beredda på men inte i så många procent, säger Rozita Hedqvist, skol- och äldreomsorgschef i Boxholms kommun.
Ingmar Unosson, bildnings- och kulturchef i Ödeshög, säger att Mjölby har redovisat hur man räknat fram de nya priserna. Snitthöjningen för programpriser i Östergötland brukar ligga på cirka fem procent, men Mjölby höjer till 20 procent.
Höjningen är helt orimlig tycker han.
– I andra avtalsförhållanden skulle det här vara helt oacceptabelt.
Enligt Mjölby kommun ska en ny beräkning av programpriserna göras till sommaren. Vid fortsatt hög nivå blir det en ökad kostnad för Ödeshög med 1,5 miljoner kronor.
– Då får vi hitta besparingar i andra verksamheter, säger Ingmar Unosson.
Britt-Marie Johansson, kommunstyrelseordförande i Boxholm, har skrivit till Mjölby kommun och ifrågasatt de kraftigt höjda programpriserna.
Rozita Hedqvist förklarar att politikerna hoppas på en diskussion med Mjölby för att se över relevansen med de nya programpriserna.
– Det är för att vi helt enkelt inte kan finansiera den här höjningen.
Mjölbys gymnasiechef Pär Palmgren förnekar att Mjölby höjt priserna med 20 procent.
Ny avstämning av programpriserna sker två gånger om året. Det är den anordnande kommunens kostnader som styr priset som tas ut från den kommun där eleven bor.
– Priserna varierar stort mellan de 23 olika program vi har i Mjölby. De speglar de faktiska kostnaderna för till exempel undervisning, måltider, lokaler och elevhälsa, säger Pär Palmgren.
Framför allt beror de på hur många elever som söker till ett program. Om få elever söker ökar kostnaden per elev.
– Det stämmer att många programpriser höjdes 1 januari. Däremot kommer troligen priserna att sänkas till hösten för vi ser en ökning i ansökningarna. Preliminära programpriser från 1 juli har just presenterats, säger Pär Palmgren.
Han menar att det är just stora variationer i elevunderlaget som kan leda till stora prisändringar.
Att priserna skulle ha höjts med 20 procent stämmer inte, enligt Pär Palmgren som dock säger att han har respekt för att det kan vara svårt att budgetera gymnasiekostnaden i en kommun som är beroende av priser som sätts av andra kommuner. Han menar att även Mjölby känner av detta eftersom cirka hälften av Mjölbys gymnasieelever går i andra kommuner – framför allt i Linköping.
– Kommunerna måste ha lite svängrum i budgetarbetet. För ett år sedan infördes halvårsvis avstämning i regionen. Innan dess ändrades programpriset varje årsskifte. Då var det ännu svårare att förutse stora förändringar, säger han.
Pår Palmgren är nöjd med att det syns en tydlig ökning av preliminärsökningar till hösten. De yrkesförberedande programmen i Mjölby går bra och Pär Palmgren menar att de nya profilerna med musik respektive fotboll mötts av stort intresse.