Fullt lagligt att ändra tomtpriser

Kommuner har rätt att sänka tomtpriser. Att två köpare därmed kan få betala olika priser för likvärdiga tomter är fullt lagligt.

Boxholm/Ödeshög2013-12-12 15:39

– Det kan tyckas vara orättvist, men det är fullt lagligt, säger Ann Sofi Agnevik, förbundsjurist på Sveriges kommuner och landsting.

Hon menar att vid tomtförsäljning kan kommunen låta marknaden avgöra priset.

När Ödeshögs kommun därför sänker priset för kvarvarande tomter på "nya guldkusten" i Hästholmen är det, enligt Ann Sofi Agnevik, juridiskt helt i sin ordning.

– Likställighetsprincipen gäller vid myndighetsutövning och tjänster som en kommun måste tillhandahålla, som taxa för vatten och avlopp eller försörjningsstöd, men inte försäljning av fast egendom eller vid uthyrning.

Boxholm och Ödeshög

Frågan har hög aktualitet i länets sydvästra del eftersom både Boxholms och Ödeshögs kommun beslutat om tomtpriser de senaste veckorna och gjort olika bedömningar.

Boxholm har av flera skäl sagt nej till ett ungt pars vädjan om prissänkning på villatomterna i nya Timmeröområdet.

Kommunen anser att det skulle vara lagstridigt att med skattemedel sänka priset på vissa tomter.

Kan ta marknadspris

Kommunchefen Göran Lundström skriver på kommunstyrelsen uppdrag i sitt svar till paret:

"I kommunallagen 2 kap 2 § sägs att kommuner och landsting skall behandla sina medlemmar lika, om det inte finns sakliga skäl för något annat. Att med skattemedel sänka priset på vissa tomter är inte ett sakligt skäl och skulle strida direkt mot kommunens befogenhet".

Ann Sofi Agnevik håller inte med kommunchefen. Hon menar att varje enskild tomt kan ha sitt eget pris, liksom att det kan förändras.

– Kommunen har rätt att ta vanliga marknadspriser men också sälja en tomt eller ett hus för 0 kronor om så skulle vara fallet. Det vore dålig kommunal hushållning, men det är inte förbjudet.

Lundström medger fel

Göran Lundström backar när han hör att Ann Sofi Agnevik anser att han har fel.

– Det kanske inte gäller fastighetsförsäljning, säger han om det som han har skrivit

Han framhåller att kommunens huvudinvändning mot en prissänkning inte varit juridisk.

– Det är mer en anständighetsfråga att alla ska behandlas lika.

Han säger att kommunen har bestämt att kostnaderna för tomterna inte ska tas över skattsedeln utan betalas av köparna. Att retroaktivt gå in och ändra det skulle påverka kommunens rörelseresultat negativt.

Oscarsson säker

När vi talar med Ödeshögs kommunalråd Magnus Oscarsson (KD) känner varken han eller Corren till förbundsjuristens lagtolkning.

– Hos oss finns inget tvivel. Vi håller oss på rätt sida om lagen med prissänkningarna. Kommunchefen Henrik Hendeby och jag är helt ense. Har man svårt att få en vara såld måste man kunna gå ner i pris för att fånga intresset.

Magnus Oscarsson framhåller att varje gång kommunen har sänkt priser på olika områden så har det varit generella sänkningar.

– Vem som helst har haft chansen att visa intresse för tomterna och vi säljer till högstbjudande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!