Försäkringskassan stänger flera kontor

Det som Försäkringskassans satsning på bättre service har konsekvenser som snarare upplevs som försämringar. I mindre orter som Ödeshög stängs lokalkontoren.

Boxholm/Ödeshög2007-04-03 00:00

Det var inte särskilt många år sedan Försäkringskassan drog ner sina öppettider i Ödeshög. Sedan i går möts besökaren av en låst dörr med hänvisningsskylt.

Endast bokade möten ska ske framöver, och dessa ska inträffa inom en halv dag i veckan. Liknande lösningar för kommunerna i Östergötlands län blir det i Boxholm, Vadstena, Ydre och Valdemarsvik.

Speciellt bokningsnummer

Den som vill besöka Försäkringskassan måste först ringa ett speciellt telefonnummer, och då gäller det att pricka in telefontiderna klockan 8 till 10 och 15 till 16 tis- och torsdagar. På sikt räknar Försäkringskassan med att bokningarna allt mer ska kunna ske via hemsidan.

- Det här kommer att utlösa en folkstorm. Det är en väldigt stor neddragning. Den minskade tillgängligheten kommer att slå hårt, framför allt för de gamla, säger kommunalrådet Magnus Oscarsson.

Han reagerar också över att förändringen har skett så snabbt och nästan utan förvarning. Honom nådde informationen via ett mail endast för några veckor sedan, och nu är kontoret stängt.

Kritisk mot förändring

Kommunalrådet har tagit initiativ till en träff med kassan. Även kommunalrådet i Boxholm, Per-Arne Larsson, hoppas att en kommande förhandling ska leda till bättre service för Försäkringskassekunderna, exempelvis någon lösning med Medborgarkontor eller service via biblioteket. Han är också kritisk till förändringen och hur den har drivits igenom.

- Sånt här är ju aldrig bra, när förändringar görs uppifrån och ner, säger Per-Arne Larsson.

Hur kan ni på Försäkringskassan framställa det som en förbättring när det uppenbart upplevs som en försämring i småkommunerna? Ni stänger ju i princip lokalkontoren.

- Jag kan förstå att kommunalråden och ortsborna känner det som om vi stänger lokalkontoren. Jag tror dock att det kommer att bli bättre med bokade möten där besökaren får direkt kontakt med en personlig handläggare, säger Gunilla Polla, kundchef på Försäkringskassan.

Ni säger att lokalkontoren inte är så välbesökta. Hur ser statistiken ut?

- Dessa lokalkontor får i genomsnitt besök mellan 15 och 30 besök i veckan. En tredjedel av alla besökarna vill bara lämna in blanketter eller få hjälp med att fylla i dem.

Gunilla Polla beklagar att informationen upplevts som dålig. Hon tycker att hon har försökt att ha en bra dialog och vill också att det ska bli bra för kommuninnevånarna.

- Det kanske är svårt att se nu när vi låser dörren till lokalkontoren, men det ska bli bättre.

De närmaste veckorna kommer Försäkringskassan att träffa företrädare för de berörda kommunerna, och Gunilla Polla ställer sig positiv till att de förbättringsförslag som redan har diskuterats.

Trots att Försäkringskassan säger sig vilja bli bättre har den besparingskrav. Enligt chefscontroller Mats Gustavsson kommer just dessa nedskärningar på sikt ge en årlig besparing på 4 till 5 miljoner kronor. Då är både personalneddragningar och minskade lokalkostnader inräknade.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!