Ödeshögs folkmängd ökade med 40 under första halvåret. Ett obetydligt födelseöverskott på 1 person gör att förklaringen till den markanta ökningen heter ökad inflyttning.
Det finns ett mönster att småkommuner har plussiffror under första halvåret och att helårssiffrorna ändå blir negativa. Detta genom att en ny kull högskolestuderande byter folkbokföringsadress på hösten.
Ödeshögs kommunalråd Magnus Oscarsson (KD) är dock övertygad om att det blir positiva helårssiffror.
– Visst har vi ibland haft plus vid halvårsskiftet och sedan tappat det, men då har det inte handlat om ett så stort plus som 40. Det var många år sedan som vi hade en så hög siffra, det är första gången under mina åtta år som kommunalråd och en jätteviktig signal om att vi är på rätt väg.
Magnus Oscarsson tror att den ökade inflyttningen beror på framför allt två saker. De nya lägenheterna i området Götaplatsen (11 av 16 är nu uthyrda) och att åtskilliga som varit sommarboende i Ödeshög blivit permanentboende i sina stugor.
Mjölby kommun ökar med 71 personer trots att det är 3 personer fler som dött än som fötts.
Vid halvårsskiftet bodde det 26 384 personer i Mjölby kommun, 5 298 i Boxholm och 5 214 i Ödeshög.
Av Östergötlands 13 kommuner ökar alla sin folkmängd med undantag för Vadstena och Åtvidaberg.
Sensationen är minstingen Ydre som ökar med 67 till 3 684. Ydres ökning, 1,9 procent, är enligt ett pressmeddelande från SCB den relativt största i hela landet.
Boxholms kommun ökar med 20, en kombination av både födelseöverskott och inflyttningsöverskott.
Inflyttningen är uppdelad på tre kategorier; egna länet, övriga Sverige och utlandet. Att notera är att inflyttningen från Östergötland är dominerande kategori för Boxholm och Mjölby medan Ödeshög lever högt på övriga Sverige.