– Dispensen för hyrläkare i Boxholm har förlängts, året ut i alla fall, så i nuläget är det inte aktuellt med sammanslagning, säger tidigare primärvårdschefen Annette Johansson.
Det var i vintras som hon föreslog att de båda vårdcentralerna skulle bilda en gemensam enhet.
Bakgrunden var svårigheterna att få läkare att söka och stanna på de tre fasta tjänsterna i Boxholm.
Efter att förslaget hade presenterats i januari gjordes en riskanalys.
Vad visade den?
– Att det finns fördelar med en sammanslagning till en enhet, sårbarheten minskar för den lilla vårdcentralen, men en risk är att det kan bli personal som slutar. Det måste skapas rutiner för att jobba ihop.
Enligt Annette Johansson var det framför allt förlängningen av dispensen, och inte resultatet av riskanalysen, som gjorde att regionen lät bli att gå vidare med förslaget.
– Genom förlängningen får vi mer tid på oss att kunna lösa bemanningsfrågan.
Förslaget från i vintras möttes av stark kritik från läkarhåll.
"Det blir spiken i kistan inte bara på ett ställe utan på två", sa Carin Larnert Hansson, ordförande för Östergötlands läkarförening i Corren 2 februari.
Hon framhöll att i Mjölby hade sten lagts på redan tung börda sedan vårdcentralen blivit två läkare kort. Om Mjölbyläkarna också fick i knäet att behöva täcka upp Boxholm skulle det bli en orimlig arbetsbörda.
Har läkarkritiken påverkat att förslaget i nuläget inte är aktuellt?
– Jovisst, vi har lyssnat på kritiken och varit lyhörda, men vi har också som jag tidigare sagt lite längre tid på oss att lösa problemen.
Problemlösningen tillkommer det nu andra än Anette Johansson att ta huvudansvaret för. Sedan 1 mars sorterar inte längre primärvården under tre geografiskt indelade närvårdsområden utan det har bildats ett för regionen gemensamt primärvårdscentrum.
Anette Johansson, som i nio år varit primärvårdschef för västra regionen, är nu istället stab- och samordningschef för primärvårdscentrum.
Produktionsenhetschef Mara Kosovic (i grunden distriktsläkare) är i den nya organisationen närmast ansvarig för att det fungerar med bemanningen på vårdcentralerna, även om det är fler på staben som hjälps åt med detta.
Annette Johansson jobbar mycket med kommunernas hemsjukvård och har idag främst den kopplingen till Boxholm.
Det hon ser som hoppingivande för läkarbemanningen framöver, generellt för regionens vårdcentraler, är att det har anställts fler ST-läkare.
En ST-läkare är en legitimerad läkare som under pågående yrkesutövning vidareutbildar sig för att bli specialist i allmänmedicin och därmed behörig för fasta distriktsläkartjänster.
– I dag har vi 122 ST-läkare anställda i regionen, det har aldrig varit så många, säger Annette Johansson.
Finns det då någon konkret ljusning i sikte även på vårdcentralen i Boxholm, en ljusning som sträcker sig bortom nästa årsskifte?
Nej, det saknas men läkarbemanningen just nu är bättre än på länge. Den förlängda dispensen är utnyttjad så att det förutom en läkare på fast tjänst finns två hyrläkare. Dessutom finns två underläkare och ytterligare en är på gång och börjar arbeta på vårdcentralen i nästa vecka.
– Vi profilerar oss som utbildningscentral. Hyrläkarna har rollen som handledare för underläkarna och har avsatt tid för detta. Vad som händer efter nyår får vi invänta besked om i slutet på året, uppger verksamhetschef Lars Karlsson.