Alla kommuner överklagar kreosotbeslut

Även övriga berörda kommuner har nu överklagat senaste kreosotbeslutet. Lantbrukaren Hans Johansson behöver inte vara orolig för sitt eller Mjölby kommuns dricksvatten, enligt miljökontoret.

BOXHOLM/MJÖLBY2014-05-15 07:15

Hans Johansson har fått ett av Svenska kraftnäts kreosotfundament nedgrävt på sina marker, vilket Corren skrev om igår.

Kommunens miljökontor har varit och tittat på diket som går vidare mot Mossebosjön, och kommit fram till att hinnan är en ofarlig utfällning av järnbakterier.

Familjen Johanssons egen dricksvattenkälla ligger uppströms och tillräckligt långt bort för att det inte ska finnas någon risk för föroreningar, anser miljöchef Jenny Asp-Andersson.

Möjligheten att kreosotutsläpp ska kunna förorena Mjölbys dricksvatten är också obefintlig, bedömer hon.

Miljönämnderna i Boxholm och Mjölbys överklagande till mark- och miljööverdomstolen har nu åtföljts av flera berörda kommuner, som Tranås, Aneby, Nässjö och Vaggeryd.

Kommunerna vill förbjuda Svenska kraftnäts kreosotanvändning eftersom rättsläget är oklart vilket framgår av att dess länsstyrelse, Naturvårdsverket, Kemikalieinspektionen och mark- och miljödomstolen inte är eniga.

Svenska kraftnät lämnade en ofullständig redovisning av alternativ till kreosotimpregnerat virke som är ett hälso- och miljöfarligt bekämpningsmedel, vars användning är begränsad av både Kemikalieinspetionen och EU-bestämmelserna i Reach. Därför bygger mark- och miljödomstolen sin dom på ofullständiga fakta, skriver Tranås kommun i sitt överklagande.

– Frågan är sedan vad som händer om vi får rätt i sista instans. Då blir nästa fråga vad som ska göras med alla kreosotfundamenten. Spontant anser jag att de ska grävas upp, speciellt med tanke på alla de starka reaktioner som kommit från allmänheten och markägarna, säger miljöchefen i Tranås Fredrik Skaghammar.

Folk vill inte ha kreosot i sin närhet. Lagstiftningen får i sådana fall avgöra avvägningen mellan ekonomi och miljö, menar han.

Även Motala kommun har överklagat till överdomstolen.

Dessutom har Ödeshög anslutit sig till de kommuner som vill förbjuda kreosotanvändningen, även det överklagat av Svenska kraftnät. I det ärendet pågår fortfarande handläggningen på länsstyrelsen.

Där berör den nya luftledningen sju fastigheter med nio stolpar, varav fem förses med kreosotfundament.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!