Kravet: Mät mer och under längre tid

Miljönämnden har beslutat att Svenska Kraftnät måste kontrollera eventuella utsläpp av miljögiftet kreosot i Skvalbäcken i Boxholms kommun.

Corren augusti 2016.

Corren augusti 2016.

Foto:

Boxholm2018-03-21 13:49

Det är Boine Irebo, boende intill Mossebosjön, som stridit för frågan. Han menar att det statliga affärsverket ska ta sitt ansvar och undersöka om det läcker ut farliga ämnen från kraftledningsfundament på hans mark.

– Jag är naturligtvis glad för det här beslutet. Det är viktigt att det blir en oberoende och objektiv utredning, säger Boine Irebo som är orolig både för grundvattnet och för den närliggande sjön.

Corren har flera gånger skrivit om Boines kamp mot Svenska Kraftnät. Han menar bland annat att företaget gjorde fel när de grävde ner kreosotimpregnerade fundament på hans mark. Han lyckades få till en konsultrapport som föreslog regelbundna provtagningar vid de båda stolparna. Men Svenska Kraftnät vill inte stå för ett så omfattande provtagningsprogram utan föreslår en "förenklad" provtagning.

Företaget hänvisar till undersökningar som visar på mycket små läckage från stolpfundament.

Boine Irebo ser ovilja att fullfölja provprogrammet som ett bevis på att de inte håller vad de lovat.

– Det är kommunens sak att avgöra detta. Svenska Kraftnät är part i målet, menar han.

Miljönämnden accepterar inte en begränsad provtagning utan kräver att man följer konsultförslaget, som mäter flera ämnen på flera platser i området och under en längre tid.

Sydvästlänken

Är en högspänningsledning som går från Östansjö utanför Örebro, och till Hurva i centrala Skåne. Den norra delen har byggts som en traditionell 400 kV-ledning ovan jord. Söder om Barkeryd i Småland grävs den delvis ned.

Den norra sträckan började byggas 2012 och stod färdig att kopplas in 2015. Den södra delen har försenats och är ännu inte igång.

Flera kommuner längs sträckningen har försökt stoppa användningen av kreosotimpregnerade träsyllar som stolpfundament. Mark- och miljödomstolen slog till slut fast att byggnadssättet får användas, trots att kreosot är giftigt och cancerframkallande.

Resultatet blev att Svenska kraftnät skulle samråda med miljönämnden i Boxholm/Mjölby om fundament inom 100 meter från grundvattentäkt eller 30 meter från öppet vatten.

Vid en av stolparna på Boine Irebos mark grävdes kreosotstolpar ner utan samråd, på grund av oväntade markförhållanden.

Nya reviderade EU-regler om användning av Kreosot väntas under 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om