När Steeltecs produktion av kalldragen stång i juni 2016 flyttades från Boxholm till tyska Düsseldorf räddades 23 av de 65 jobben kvar i det som blev stålföretagets distributionscenter i Skandinavien.
Tre år senare har antalet anställda ökat till 27.
Ny plats- och försäljningschef sedan januari i år är Johan Thyni, Kirunasonen som för länets idrottsintresserade är bekant från åren i Motala AIF:s hockeylag.
Just bakgrunden, uppväxten i Norrbotten och många år i idrotten, har gjort starka avtryck på Johan, det märker vi snabbt.
– Är det något jag fått med mig från hembygden så är det nog att man löser saker och jobbar hårt. Jag har alltid tyckt att det varit kul att jobba.
Varför tror du det är så?– Mina föräldrar har rötterna i Tornedalen och där gör man allt själv. Morfar och farfar var hemmansägare, pappa var egen företagare och mamma hade också ett starkt driv och utbildade sig på universitet. Jobb var en viktig del under min uppväxt, en naturlig del av livet. Hemma pratades det jobb på kvällarna och när vi var med mor- och farföräldrarna så jobbade vi, högg ved, plockade hjortron eller nåt annat. Så hårt jobb har nog satt sina spår.
Och hårt jobb är vad som krävs för stålindustrin idag.
– Det är tufft men inget katastrofläge för oss här i Sverige. Det är värre ute i Europa nu när fordonsindustrin går ner. I Sverige är marknaden hyfsat stabil men inte lika bra som hösten förra året. Första kvartalet i år var ungefär detsamma som första kvartalet i fjol.
Är det fordonsindustrin som styr stålmarknaden?– Ja, till stor del är det så. Drar de i handbromsen så blir det en osäkerhet i många led. Men det är inte samma konjunktursvängningar idag som det var förr. De går inte ner lika djupt längre, svängningarna är kortare och grundare och i en konjunkturcykel kan det rymmas flera upp- och nedgångar.
Har ni många kunder inom fordonsinudstrin?– Ja det har vi. Gnosjöregionen i Småland är störst för oss, där finns det mycket skärande bearbetning i familjeföretag som vuxit till ganska stora företag idag. Det har alltid varit en viktig region för Steeltec, och tidigare Boxholms stål, eftersom vi ligger bra till här.
Stålet som finns i Steeltecs lager i Boxholm kommer från företagets tillverkning i Düsseldorf. Det är blankstål, så kallad dragen stång och varmvalsad stång, som används mest till svarvning. Förutom lagerhållning så görs också en del kundanpassningar av stålet i Boxholm.
– Vi har en bra plattform, med en färdig omstrukturering och ett stort tonnage ute på marknaden, säger Johan Thyni.
Ser ni några spår av produktionsflytten 2016 fortfarande?– Den skapade en viss osäkerhet bland kunderna och såklart också hos personalen, men man ser på gruppen idag att den har gått igenom nånting. Det är ett väldigt sammansvetsat gäng.
Hur kommer det sig att du har blivit ledare?– Jag är intresserad av att jobba med människor. Och jag gillar också att vara i hetluften. Vi lärde oss tidigt som unga hockeyspelare att jobba med mål i en grupp och att nu kunna gå in i ett företag och få alla att dra åt samma håll, med en tydlighet i mål och strategi, det driver mig.
Ni jobbar i en konjunkturkänslig bransch, vad kan ni själva göra för att påverka resultatet?– Det är viktigt att vi bibehåller förtroendet hos våra befintliga kunder samtidigt som vi hittar nya. Att vi hela tiden levererar kostnadeffektiva lösningar på kundernas problem. Vi hoppas också på ett par specialprodukter, höghållfasta stål, som vi ser går hem ute i Europa.