Emma stiger på stjärnkockhimlen

Från Östgötska Boxholm via Småländska Växjö har kocken Emma Shields jobbat sig hela vägen mot stjärnkockstatus.

20 februari 2018 15:00

White guide, en av Sveriges största restaurangguider, ger i år utmärkelsen "White guide rising star" till Emma Shields, köksmästare på Flickan i Stockholm.

Med motiveringen: För att med stor kunskap och ambition utveckla och utmana både sig själv och köken hon representerar. Och för att vid ung ålder redan nått tävlingsframgångar både nationellt och internationellt.

Vad tror du utmärkelsen kan innebära för din karriär?

– Svårt att säga, men man är i fint sällskap med tidigare vinnare. Så jag är väldigt glad och hedrad även om det är svårt att gissa hur det kan påverka min framtid.

Varifrån kommer intresset?

– Jag var med farmor när jag var liten. Vi bakade och lagade mat tillsammans. Sen blev jag mer och mer intresserad och i högstadiet tog jag över matlagningen hemma. Farmor satte grunden, så jag gillar traditionella rätter och husmanskost. Men jag önskar att hon hade fått uppleva och se vart det har lett. Det hade varit väldigt roligt.

Är det bara roligt att laga den mat du lagar idag, eller kan det ibland kännas lite pretentiöst?

– Haha! Det skulle jag inte säga. Jag står verkligen för den mat jag gör och hoppas gästerna uppskattar den. Det är också en stor del av glädjen, att få gästerna att upptäcka nya saker. Sen tycker jag inte att det alltid behöver vara så komplicerat. Det viktigaste är att folk tycker det är gott – inte att det ska vara pretto.

Vad var det senaste du lagade åt dig själv?

– I går kväll gjorde jag en linsgryta med ris och koriander. Jag gillar grönsaker väldigt mycket och försöker äta vegetariskt några gånger i veckan. Sen äter jag kött och fisk, men grönsakerna är alltid grunden.

Emma Shields

Emma Shields är 27 år och idag en av två köksmästare på restaurang Flickan i Stockholm. Hon kommer från Boxholm och gjorde sin första kockpraktik på PM & Vänner i Växjö.

På meritlistan står bland annat Juniorkocklandslaget och guldmedalj i Culinary Olympics samt en finalplats i Årets Kock.

Efter PM & Vänner har hon jobbat på Djuret, Oaxen Krog, Volt och Omakase Köttslöjd.

Tidigare mottagare av White Guide Rising Star:

2009: Johan Jureskog, Stockholm

2010: Titti Qvarnström, Malmö

2011: Daniel Berlin, Skåne Tranås

2012: Jacob Holmström, Stockholm

2013: Frida Ronge, Göteborg

2014: Edin Dzemat, Göteborg

2015: Lina Ahlin, Stockholm

2016: Filip Fastén, Stockholm

2017: Rodrigo ”Rod” Pérez, Ekstedt, Stockholm

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Bänkt Olsson

Ämnen du kan följa