Birath hoppar av ostkampen

Nu lämnar Boxholmsprofilen Johan Birath sitt engagemang i Boxholmsostens vänner. Som skäl uppges att barn riskerar att portas från kosläpp hos en Arla-bonde.

30 april 2019 11:47

Johan Birath, som gått i spetsen i kampen för att få behålla Boxholms mejeri kvar på orten, skriver på Boxholmsostens vänners facebooksida att han har fått nog och lämnar. ”När Boxholms förstaklassares besök på ett kosläpp i närheten riskerar att stoppas för att man inte får lägga ner sitt mejeri ifred, har det sannerligen gått överstyr. Det har definitivt också gått överstyr när människor börjar tala om att de vill ha kommungränsen flyttad eller när de börjar se mig, en vanlig Boxholmspojk som vill alla väl, som ondskan personifierad.”

På måndagen nåddes Johan Birath av beskedet att ett kommande kosläpp för skolbarn i kommunen riskerar att inte bli av på grund av att Boxholms kommun anses ta ställning mot Arla-bönderna. Efter informationen kände han sig tvingad att agera direkt.

– Jag är också förälder, farfar och lärare. Vi kan inte dra in barnen i det här, där drar jag en linje. Det här träffade mig rakt i solar plexus och gjorde mig väldigt illa berörd.

Besöket på en mjölkgård för elever i årskurs ett från Stenbocksskolan är en del av det kommunala projektet ”Food for life”. Kommunalrådet Britt-Marie Johansson (S) säger att kommunen och den aktuella bonden på tisdagseftermiddagen ännu inte hade pratat klart. Hon har också förståelse för att bönderna i den situation som har uppstått känner sig frustrerade.

– Jag kan förstå att det inte känns så roligt att ordna med det här och att de kan känna sig jagade. Men jag skulle säga att vi har ett gott samarbete med gårdarna och jag tror och hoppas att kosläppet ändå kommer bli av.

Johan Birath påtalar hur han trott att andra, precis som han själv, kunnat hålla isär hans olika roller som politiker, lokalpatriot och debattör i frågan.

– Jag har försökt att vara en balanserande kraft när det har gått för långt i debatten, jag har modererat inlägg i facebookgruppen och tagit bort mycket smörja.

Enligt uppgifter från flera håll finns det fler personer i Boxholmsostens vänner som funderat över sitt engagemang med anledning av det hårda debattklimatet. Ord som ”patetiska clowner”, ”terrorist”, ”bekräftelsekåt”, ”lögnare” och ”inkompetens” har riktats mot gruppen.Minst fem bönder är inbjudna till kommunstyrelsens arbetsutskott, KSAU, på tisdag i nästa vecka. Då ska Boxholms kommun på nytt redogöra för sin ställning i den infekterade mejerifrågan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Julia Djerf

Ämnen du kan följa