Vid valsedlarna i Boxholms bibliotek står Andreas Sellin. Han tittar fundersamt på de olika alternativen som finns att välja på.
– Jag undrade om det är någon skillnad på valsedlarna med namn på och de som saknar namn? Men jag fick förklarat för mig att man fortfarande röstar på partiet, men inte på personerna på listan.
För Andreas är det andra gången han förtidsröstar.
– Det är för att få det gjort och inte behöva stressa över att missa det på valdagen.
På plats på biblioteket finns röstmottagarna Yvonne Ekengren och Britt-Marie "Brittis" Johansson. De har stenkoll och hjälper Andreas och andra som har frågor om hur röstningen går till.
– Första dagen var det över 50 personer som röstade och nu andra dagen är vi uppe i över hundra. Det är jätteroligt och man träffar trevliga människor som man inte ser så ofta, säger Brittis.
För henne är det första gången hon är röstmottagare eftersom hon själv toppat Socialdemokraternas lista de senaste valen. För Yvonne blir det fjärde gången. Och i år finns en nyhet att hålla ordning på säger hon.
– Valsedlarna får inte stå öppet och man får bara gå in en och en och välja sedlar.
– Det finns någon som undrat hur man gör om man ångrar sig. Och det får man göra. Då går man till den vallokal man tillhör på valdagen och ber att få makulera sin tidigare röst. Sedan kan man rösta igen.
Brittis berättar att man inte kan stryka namn på listorna längre och att om du kryssar flera namn så är det namnet som står högst upp av de förkryssade namnen som gäller.
– Du kan även skriva dit ett namn på de tomma sedlarna, säger Yvonne.
Just idag har Socialdemokraternas toppnamn Claes Sjökvist tänkt förtidsrösta. Med sig har han partiets lokalordförande Monica Karlsson.
Monica berättar han råkade missa att rösta ett år.
– Jag jobbade kväll och kom hem sent efter jobbet. Då upptäckte jag att jag hade glömt rösta. Det var så dags då.
Att gå och rösta på valdagen är annars en högtidlig tradition för många.
– Man gick gärna arm i arm till vallokalen, säger Claes.
– Förr var det många som klädde upp sig, tillägger Monica.
Vid förra valet var valdeltagandet i Boxholm 84,1 procent.
– Det är klart att jag inte är nöjd med den siffran. Jag vill att så många som möjligt ska rösta, säger Claes. Det viktiga är att man röstar. Varför inte passa på att förtidsrösta och göra sin röst hörd? Det är en rättighet vi har.