– Det beror på att vi har bestämt att köra tvåskift i hyvleriet istället för enkelskift, uppger nye platschefen Thomas Gustafsson.
I början på januari varslades om att 40 skulle behöva gå på den Rörviksägda sågen. Förhandlingarna är nu avslutade och 33 personer har sagts upp. Kvar blir 34.
– Av de uppsagda är det 13 personer som redan har fått nya jobb och det är vad jag kan förstå till stora delar knutet till den lokala stålindustrin. Jag tycker det är en fantastiskt positiv siffra. De som får nya jobb har rätt att gå i princip direkt.
– Runt Tvärskog i Kalmartrakten, där vi lägger ner sågverket, och där jag är ansvarig för avvecklingen, är det en betydligt sämre arbetsmarknad. Det är 44 personer totalt som mister jobbet i Tvärskog, men sedan kommer det till säkert 10–15 åkare och entreprenörer som inte är anställda hos Rörvik.
Thomas Gustafsson berättar vidare att han på sin första arbetsdag i Boxholm hade att varsla 40 personer.
– Inte den roligaste starten på ett nytt jobb, men hade jag inte trott på Boxholmsanläggningen skulle jag inte ha hoppat på det här. Det är en bra anläggning med bra potential och det verkar finnas hög kompetens hos personalen. Det finns ett engagemang och en vilja att kämpa för att ha kvar sågen.
Platschefens tro på Boxholmssågen, och bedömning att den är välinvesterad, delas av koncernchefen Per Rodert.
– Det är en fin såg. Ytterligare investeringar går alltid att göra, men i grunden är det en väldigt fin såg, anser han.
Är det anledningen till att ni valt att behålla Boxholm medan ni lägger ner sågverken i Sandsjöfors och Tvärskog?
– Det kan man säga. I Boxholm är det marknadsproblem och vi måsta anpassa produktionen efter marknaden som varit stendöd i Nordafrika och Mellanöstern det senaste året.
– I Sandsjöfors och Tvärskog har vi däremot gjort bedömningen att vi långsiktigt inte behöver de sågverken, svarar Per Rodert.
Övergången från tvåskift till enkelskift (dagskift) skedde i Boxholm i går, även om det är tvåskift i justerverket ytterligare en vecka.
Träslagsförändringen från ett rent furusågverk till blandsågat går förvånansvärt fort. Redan i vår räknar Thomas Gustafsson med att det ska sågas hälften furu och hälften gran, vilken är den fördelning man fortsättningsvis vill ligga på.