– Kolla in det här 50-talshuset på den här bilden, visst är det snyggt? säger Filip Ahlin och sträcker över sin iPhone.
Filip är planarkitekt i Boxholms kommun och idag har han tagit med sig Corren på en rundtur bland fabriker, skyltar, broar och pampiga byggnader.
Vårt första stopp bli en plats med anor – Boxholms säteri. En byggnad från slutet av 1500-talet.
– Säteriet har en stark koppling till brukets historia. Det är en stor fastighet med många hus och den har byggts om under flera omgångar och följt med i tiden. Det är en historiskt viktig plats för Boxholm och man ser när man står här varför platsen är viktig att bevara.
Just nu pågår ett arbete med att dokumentera kulturmiljön i kommunen.
– När vi drog igång arbetet med översiktsplanen upptäckte vi ett behov att uppdatera oss kring kulturmiljön, vilka byggnader vi behöver bevara och vår ambition med det i framtiden. Då insåg vi att vi behöver ta fram ett kulturmiljöprogram. Programmet finansieras av kommunen med bidrag från Länsstyrelsen.
– Vi har tillsammans med byggnadsantikvarierna försökt att göra ett urval av byggnader som vi ansett vara de som är mest värda att bevara. Vi har tittat brett och fått med olika typer av byggnader och objekt från olika tidsepoker. Just idag är vi inne i tätorten, men vi kommer titta på byggnader i hela kommunen.
I Flemminge står ett stort rött hus i trä uppe på en kulle. På skylten står det "Motionsgården", men en gång i tiden var det en skola.
– Det är en unik byggnad. Det finns inte många skolor som ser ut som den här, säger Filip. Jag tror att om man är ny på en plats, som jag är, så ser man på den med andra ögon än om man är född där.
Det gamla bruksområdet har en självklar plats i Boxholms historia. Här hittar man byggnader med ett högt kulturvärde. Byggnaden som idag är bruksmuseum tillhör en av dessa. Filips guidade tur genom samhället passerar även förbi Boxholms kyrka, Parketten och det gamla stationshuset.
Vi stannar till på Storgatan. Skylten ovanför entrén är släckt dagtid, men på kvällen lyser den i neonrött.
– Man får inte glömma bort att modernismen också är värd att bevara. Då kan det vara en neonskylt eller entrén till Folkets park och det kan vara tidstypiska villor från 50-talet som har kvar tidstypiska detaljer. En byggnad som har byggts om faller bort lite för den har tappat en del av sitt kulturvärde.