– Lite unikt, tror jag. Vi vill verkligen vara breda och ifrågasätta alla normer och få människor att vara sig själva, säger initiativtagaren och skolbibliotekarien Ida Lyckbåge.
Kan vad som helst kallas för regnbågsvecka?– Nej, mycket fokus är på HBTQ-frågor, men veckan kommer att handla om generell normkritik och då finns det så mycket mer att ta upp. Vilka normer finns i samhället idag, vilka behöver ifrågasättas och hur får vi bort de gamla fördomar som existerar, säger Ida Lyckbåge.
Hon tänker på både ojämlikhet och fördomar mellan och rörande kön, etniciteter. kroppstyper, funktionsnedsättningar, sexuell läggning.
Regnbågsveckan börjar på söndag 11 februari och har sin tyngdpunkt söndag–tisdag. Det är då de utåtriktade arrangemangen äger rum men för Stenbockskolans del blir onsdagen temadag.
Stenbockskolan får besök av bland annat Ebba Johansson, Linköping, en rullstolsburen lärare, som kommer att berätta för eleverna om vilka hinder en person som hon mött i arbetslivet och hur hon övervunnit dem.
Den arbetsgrupp som står bakom veckan har fått bidrag både från statligt håll (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor och) och Carl Tryggers stipendiestiftelse.
Engagerade i veckan är biblioteket, förskolorna, Tjejjouren Vilda från Tranås, Folkets hus, föreningen På gång i Boxholm, Svenska kyrkan och fältverksamheten.
Vad handlar tisdagskvällens gratisfilm om, ”Fyra år till”?– Det är en humoristisk film om ett homosexuellt par som blir kära i varandra och som är politiskt engagerade i var sitt parti. De tvingas ifrågasätta sina egna fördomar.
Innan filmen börjar blir det mingel med semlor, fattas bara när det är fettisdagen. Gräddfärgen på semlorna kan bli en överraskning.
Ida Lyckbåge säger att man har sett det som passande att ha regnbågsveckan under vecka 7 i och med att Alla hjärtans dag infaller på onsdagen. Från början var det tänkt att veckan skulle ha firats redan förra året i maj månad, det statliga bidraget var sökt för det, men av olika anledningar hanns det inte med.
En del av det statliga bidraget förbrukades dock under 2017 på föreläsningar och aktiviteter för skol- och förskolepersonal och elever och barn.
I november i år rapporterade vi om en 16-årig tjej, Maja Bremer, som skrivit till kommunen med förslag om att det ordnas en Pridefestival i Boxholm.
Hennes medborgarförslag har inte behandlats än, men en del av det som hon tog upp i förslaget blir verklighet under regnbågsveckan, dock inte någon parad.