"23:42 på måndagskvällen rycker polisen ut till en bostad i Mjölby.
– Det är en man som har misshandlat en kvinna, säger vakthavande befäl på polisen."
Det är en autentisk nyhet från Corren. Hur polisen kontaktades vet vi inte i det här fallet, men det är inte helt omöjligt att det var en granne som hörde av sig.
"I Sverige anmäls fler än 50 fall av våld mot närstående varje dag. Inte sällan sker våldet i hemmet, en plats som borde vara trygg."
Så inleder Josefin Claesson Hedå (C) motionen som hon lämnat in till Boxholms kommun om att införa Huskurage i kommunens bostadsbolag.
– Våld i nära relationer är ett stort samhällsproblem och våldet mot kvinnor i synnerhet. Det är mycket på grund av de här frågorna som jag valde att engagera mig politiskt.
Huskurage är en ideell förening som grundades av Nina och Peter Rung 2014. De har arbetat fram en metod som i korthet går ut på att ge grannar verktyg att agera när de misstänker att en granne far illa.
I den informationsbroschyr som finns att ladda ned från föreningen Huskurages hemsida står det:
"Genom att grannar tillsammans beslutar sig för att agera kan liv räddas och barn bli hjälpta till en ljusare framtid. Agera genom att ringa på hos grannen du är orolig för, hör efter hur allt är och kontakta polisen om det är en akut eller hotfull situation."
Huskurages policy har mött kritik från olika håll, bland annat från kvinnojourer.
– Det är inte en fråga där det går att hitta en metod som fungerar i alla lägen. I något läge kan det vara avgörande att man knackar på och i ett annat läge kan det vara bättre att ringa direkt till polisen. Bor man i en storstad ska man ringa direkt till polisen alla dagar i veckan. Men här i Boxholm kan det ta 40 minuter för polisen att komma. Det kan hända mycket på 40 minuter, säger Josefin.
– Våld i nära relationer är en prioriterad fråga för oss, säger Jens Isgren, samordnare för utredningssektionen hos polisen i Östergötland.
– Överlag tycker jag att det är bra om man kan knacka på och fråga hur det står till. Men man måste ändå vara eftertänksam. Hör man att någon skriker på hjälp eller att man hör dunsar och slag är det bättre att avvakta och ringa polis istället. Huvudsaken är att man gör någonting. Det är inte hela världen om vi åker till en lägenhet där det är högljutt av andra orsaker.
Isgren säger att den här typen av gärningsmän sällan är våldsbenägna mot andra runt omkring.
– Sedan kan man råka ut för att man knackar på och personen som öppnar säger att allt är lugnt. Kanske möts man av någon som är vältalig och så väljer man att inte ringa polisen. Då har man blivit lurad och det är det sämsta läget.
Katarina Strömfelt arbetar på kvinnojouren Ellinor i Linköping.
– Metoden kommer från en god tanke om samhällsansvar. Det är ändå bra att frågan väcks och att vi alla ska gemensamt ta hand om varandra. Samtidigt är frågan var man ringer när någon är i nöd eller om man känner oro för barn eller vuxna som befinner sig i en dålig situation? Då ska man ringa polisen eller göra en anonym orosanmälan till socialtjänsten. De har det yttersta ansvaret för medborgare i samhället, det är inte jag som privatperson.
Hon menar att det kan utgöra en fara att plinga på dörren hos en granne där det är bråkigt.
– Om jag plingar på och säger "Hej, jag hör konstiga saker här? Vad gör ni?" Vad blir svaret då? Vad händer med personen som är utsatt om det uppstår ett mer pressat läge? Följderna kan bli allvarliga. Det bör man ju vara medveten om. Man får också mer ansvar än vad man ska ha som privatperson.
– I Linköpings kommun har frågan varit uppe och de valde att inte införa det, säger Strömfelt.
En mängd bostadsbolag, bostadsrättsföreningar och kommuner har redan infört policyn. Våren 2022 anslöt sig Ödeshögsbostäder och i november 2022 gick det kommunala bostadsbolaget Kindahus med i Huskurage.
– Vi anslöt oss till Huskurage i samband med den internationella kampanjveckan "En vecka fri från våld" i november 2022. Det är ett sätt att försöka bidra till ett tryggare boende. Vi anslöt oss för att vi tycker att det är bra initiativ, säger vd Kajsa Claesson.
Josefin Claesson Hedå menar att det viktigaste är att man lyfter ämnet.
– Att det sitter en informationslapp i trapphuset kan vara det som gör att man vågar knacka på. Att inte agera är den största risken och sedan ska man absolut inte nonchalera de andra riskerna.