På grund av att en tredjedel av ledamöterna på måndagens fullmäktigesammanträde krävde återremiss av förslaget blev det enligt reglerna så. Bara S och M röstade för att förslaget skulle beslutas på sittande möte. Nu måste ärendet gå ett varv till i det politiska maskineriet.
– Det finns med på ärendelistan på tisdag, så jag antar att det blir en ny politisk beredning i kommunstyrelsen av förslaget. Jag hoppas att det blir en diskussion om innehållet då, säger Therese Leufvén (C) som var en av de ledamöter som röstade för en återremittering av förslaget.
Innehållet i förslaget berördes inte alls i måndags. Oppositionen är kritisk till hur beredningen av förslaget gått till: att det inte förankrats i en bred politisk uppgörelse, att det kommer upp i en avgående kommunstyrelse efter ett val. De har ställt frågor om varför det behövs en ny organisation, och efterlyst en konsekvensanalys av förändringarna.
Mest kritisk är Therese Leufvén mot att kommunstyrelsen minskas från elva ledamöter till nio. Konsekvensen av det är att endast tre av fullmäktiges sex partier blir representerade i ks, och de andra nämnderna och utskotten.
– Det blir en maktkoncentration, har hon tidigare sagt till Corren.
Enligt socialdemokrater som Corren varit i kontakt med blir det en repris av det liggande förslaget som kommer att skickas för beslut i kommunfullmäktige i december. Där kommer även ledamöterna till de politiska nämnderna att väljas.
– Vi kommer att nominera utifrån förslaget om ny organisation, säger Per-Arne Larsson som är ordförande i Socialdemokraternas valberedning och som nominerar partiets kandidater.
Eftersom även M stödjer förslaget kommer det med all sannolikhet att gå igenom, och något krav på återremittering kan inte ske en gång till.
Nomineringen av partiernas kandidater till nämnderna görs – utifrån valresultatet – av en gemensam valberedning med alla partier representerade.
Therese Leufvén sitter där för sitt parti C. De börjar sitt arbete den här veckan. Hon ser problem med det uppdraget.
– Vårt förslag var att vänta med omorganisation tills de nya nämnderna tillsatts. Nu blir det svårt att veta om det är till de gamla eller nya nämnderna det ska nomineras, säger hon.
Irene Garperian (V) som är ny i fullmäktige sitter också i valberedningen. Hon är också kritisk till förslaget om ändrad organisation och röstade för återremittering på fullmäktige i måndags.
– Jag har bett om att få en insynsplats i kommunstyrelsen. Annars blir det svårt att delta fullt ut i det politiska arbetet, menar hon och tycker att det är fel att göra effektiviseringar i det politiska systemet.
– Demokrati måste få ta tid, menar Irene Garperian.
Socialdemokraterna har majoritet i alla nämnder och utskott. Men i fullmäktige fattas det ett mandat för egen majoritet. I det vanliga politiska arbetet betyder det att S kan lägga förslag och driva igenom dem i nämnderna. Men beslut som ska tas i högsta beslutande församling kräver stöd från ytterligare ett parti.
Någon invit till samverkan har Irene Garperian inte fått. Inte heller någon förklaring från S hur de ska leda kommunen, förutom beskedet att man vill ha samarbete.
– Vi hoppas ju vi att vi ska ha ett gott samarbete, så tänker vi, har Britt-Marie Johansson (S) tidigare sagt till Corren.