Utskrivningsklara hjälps av Boxholm

Boxholms kommun ska börja ta emot andra kommuners utskrivingsklara patienter från slutenvården.

BOXHOLM2015-09-16 06:15

Kommunen har tecknat ett avtal med region Östergötland (före detta landstinget) om att tillhandahålla nio platser för denna kategori.

– Vi kan vara lite malliga i Boxholm över att vara den enda kommunen i regionen som har möjlighet att hjälpa andra, sa skol- och äldreomsorgschef Rozita Hedqvist när hon berättade i kommunfullmäktige om den nya verksamheten som startas under september månad. MBL-förhandlingar återstår.

Regionen har upphandlat tjänsten och Boxholm var den enda kommun som såg en möjlighet att delta.

Enligt Rozita Hedqvist har Boxholms kommun aldrig haft några egna problem med att ta hem medicinskt färdigbehandlade patienter på US eller annan slutenvård.

Det är annars väl känt att många patienter får ligga kvar inom slutenvården beroende på att hemkommunerna inte har plats på korttidsboende eller på annat sätt kan erbjuda "mellanlandningshjälp".

Regionen debiterar då hemkommunen för den plats som uppehålls på sjukhuset eller lasarettet.

Boxholmsplaceringar kommer att ske på Vallonen, det vårdboende i Bjursdalens kommunala vårdkomplex som stängdes för ett par år sedan och som sedan inte fått något varaktigt användningsområde. Under några månader bodde det studenter i lokalerna.

Nu har Vallonen snyggats till och möblerats upp enligt en lådbudgetvariant. Kommunen kommer att köpa tjänster till regionen som i sin tur debiterar patientens hemkommun.

Rozita Hedqvist räknar med att arrangemanget ska kunna ge ett överskott att sättas in i Boxholms kommuns egen verksamhet.

– Baspersonal på sju personer har nyanställts, men andra resurser har vi redan och där gör vi vinsten, säger hon och syftar framför allt på lokalerna.

Har Boxholm kapacitet att ta hand om även andra kommuners invånare, när de skickas hem från en allt mer tidskrympt lasarettsvård, så är problemen desto större när det gäller att ta emot ensamkommande flyktingar.

Det redovisades också i fullmäktige, av sektionschefen för behandling och omsorg, Carolina Dufmats.

Trycket på att ta emot ensamkommande flyktingbarn har blivit så stort att kommunen inte riktigt är situationens herre.

– Bara sista månaderna har vi tagit emot nio barn utöver avtal. Hur ska vi kunna ta hand om de här barnen på ett bättre sätt?

Anette Rösarne (FP) ville veta lite mer konkret vad barnen tar vägen.

Carolina Dufmats svarade att det i regel blir till privata behandlingshem, HVB-boende. Hon nämnde familjehem som alternativ.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om