– Vi har alltid levt på nåder, säger Anders Paulsson, som är biolog och som arbetar på Naturum. Men nu i vintras såg det verkligen ut som om slutet var kommet.
Ekonomin för att driva Naturum Sommen fattades, men tack vare en stor insatts av dess föreståndare, Anna Sandhammar, lyckades man säkra Naturums framtid.
– Åtminstone kortsiktigt, säger Jörgen Martinsson, som tillsammans med Peter Sterne driver Torpöns färjeläge, som ligger alldeles bredvid Naturum Sommen.
Ön tillhör Ydre kommun, men är av intresse också för de andra kommunerna kring sjön, Boxholm och Tranås, som i sista stund sköt till finanserna som fattades.
Dock saknades en huvudman för verksamheten efter att Stiftelsen Sommen dragit sig ur, och det var då Torpös färjeläge erbjöd sig att gå in i stiftelsens ställe.
– Vi vill inte se Naturum Sommen försvinna från ön. Naturum är en viktig pusselbit i besöksnäringen, säger Jörgen Martinsson. Tillsammans skapar alla bitarna ett fint pussel.
Torpöns färjeläge utgör en skärgårdsidyll. Måsarna skriar, båtar lägger till vid bryggan och sjöbrisen svalkar i värmen. Det enda som fattas är den distinkta doften av hav.
Restaurang, vandrarhem, camping och båtturer. Färjeläges verksamhet är omfattande. Och i år har höghöjdsbanan byggts ut med en linbana, som utgår från ett elva meter högt klättertorn
– Idéer har vi ingen brist på, men vi begränsas av det faktiska utrymmet, säger Jörgen Martinsson.
Även nästa år finns det ekonomi för att driva Naturum Sommen, tack vare Naturvårdsverkets, kommunernas och privata företags bidrag. Men året därpå vet man ingenting om.
En idé är att kommunerna kring sjön, Boxholm, Tranås och Ydre går in och tar över driften av Naturum, men den idé har man inte lyckats förankra hos beslutsfattarna.
– Kommunerna skulle kunna förlägga sin turistinformation här, säger Jörgen Martinsson. Torpön är utan tvivel det allra populärast besöksmålet i kommunerna under sommartid
Om man tar Ydre som exempel, fortsätter han, så har turitsinformation i centralorten Österbybo kanske fem, sex besökare per dag under sommaren, medan Torpön har tusen.
– Naturum kanske inte drar in några pengar, men det bidrar till öns och kommunernas mervärde, säger Anders Paulsson, som också han hoppas på en långsiktig finansiering.