Studie fick eleverna att tänka till om psykisk ohälsa

Forskningsstudie och temadag – i Boxholm sätter skolan psykisk hälsa i centrum. Vi satte oss ned med tre högstadieelever för att prata om deras tankar om mående.

Vi tog ett snack med högstadieeleverna Isabelle Montelius, Nelly Frid och Axel Wirén om mående och psykisk ohälsa.

Vi tog ett snack med högstadieeleverna Isabelle Montelius, Nelly Frid och Axel Wirén om mående och psykisk ohälsa.

Foto: Fredrik Sandberg

Boxholm2022-04-22 14:47

Under onsdagen anordnade Boxholms kommun och vårdcentralen i Boxholm en temadag om psykisk ohälsa i Folkets hus.

Efter föreläsningarna satte vi oss ned med högstadieeleverna Isabelle Montelius, Nelly Frid och Axl Wirén för att höra deras tankar om mående och psykisk ohälsa.

Har ni någon erfarenhet av att må dåligt?

– Alla har perioder när man mår dåligt, säger Nelly. Ibland är det mycket läxor och det kan vara stressande. Stress kan göra att man inte mår bra. 

– Att må dåligt är ett sätt vi lär oss på, tror Axl. Om man mår dåligt av att man har gjort något fel så lär man sig hur man ska göra rätt nästa gång.

undefined
Isabelle Montelius går i årskurs 7 och hon tycker att det pratas för lite om psykisk ohälsa. "Det är många som lider av det och det borde tas upp oftare i skolan."

Vad är psykisk ohälsa?

– När man mår dåligt är det under en kortare period. Eftersom det händer oftare är man mer van vid det. Psykisk ohälsa håller i längre och kan ge större konsekvenser. Man kan få svårt att sova eller vill inte äta, förklarar Axl.

– Man kanske har det jobbigt hemma och inte har någon att prata med, säger Nelly. Håller man det för sig själv hur man mår blir det bara sämre.

undefined
"Alla har perioder när man mår dåligt", säger Nelly Frid som går i årskurs 8 på Stenbocksskolan.

Vilka pratar ni med om hur ni mår?

– Jag har min familj, säger Isabelle. Men det finns även skolkuratorn och ungdomshälsan. Det kan ju vara svårt att prata med någon man inte är så nära med.

– Jag har en kompis som jag haft hela livet, säger Axl. Honom kan jag prata med om allt. Sedan har jag min familj såklart. Men skulle jag behöva mer hjälp skulle jag gå till någon professionell. Fast jag gillar inte att gå till kuratorn. Jag känner inte henne så bra. Jag pratar hellre med någon jag känner.

undefined
Axl Wirén tror att man kan lära sig något av att må dåligt. "Om man mår dåligt av att man har gjort något fel så lär man sig hur man ska göra rätt nästa gång."

Högstadieeleverna på Stenbocksskolan har varit med i forskningsstudien ”Att förebygga och hantera självskadebeteende i skolan”. Det är Linköpings universitet som ligger bakom studien och de vill undersöka om de insatser som görs under studien kan öka välmående och psykisk hälsa hos ungdomar, öka hjälpsökande beteende, samt minska självskadebeteende och stigma.

– Innan studien visste jag inte vad psykisk ohälsa var, säger Isabelle.

– Vi fick kort med olika praktiska scenarier som vi fick spela upp och sedan pratade vi om dem. Det kunde till exempel handla om hur vi skulle reagera om vi upptäckte att kompisar stal grejer, förklarar Axl.

Pratas det för lite om psykisk ohälsa i skolan?

– Vi pratar alldeles för lite om psykisk ohälsa, menar Isabelle. Det är många som lider av det och det borde tas upp oftare i skolan.

undefined
Vi tog ett snack med högstadieeleverna Isabelle Montelius, Nelly Frid och Axel Wirén om mående och psykisk ohälsa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!