Med den nyvunna vetskapen gick folk, aningen nedstämda, hem från naturskyddsföreningens offentliga möte i Boxholms Folkets hus.
Att sjön har ett unikt fiskbestånd och är klassad som en sjö med riksintressen, verkar inte vara mycket värt.
– Ett riksintresse har väldigt låg juridisk status, förklarade limnologen Stellan Hamrin, chef för sötvattenlaboratoriet i Drottningholm.
Han var en av föreläsarna och uppehöll sig framför allt vid sjöns fiskbestånd som han ser som väldigt speciellt och till och med unikt för Sverige vad gäller de två öringbestånden.
Även rödingen såg han som oerhört värdefull i och med att den just i Sommen växer sig så stor.
– Vid sidan av Vättern är Sommen den mest särpräglade någorlunda stora sjön i södra och mellersta Sverige. Det är synd att den inte är mer skyddad än vad den är.
Han såg dock hoppfullt på möjligheterna att kunna avstyra gruvföretagets Tasman Metals planer på att leda lakvatten från en gruva i Norra Kärr ut i Svartåns tillrinningsområde som Sommen är en del av.
I västra delen av sjön är det för höga halter av fosfor, kväve och TBT (färgämnen från båtar). Sjön är därför inte godkänd av vattenmyndigheten för Södra Ötersjöns vattendistrikt utan halter och utsläpp måste minskas till 2027. Vattenmyndigheten vakar över Vattendirektivet (kommer från EU).
– Att få tillstånd till en gruvetablering, som kommer att påverka sjön ännu mer negativt, ser jag därför som näst intill omöjligt, bedömde Stellan Hamrin.
Jan Herrmann, limnolog även han och uppvuxen i Tranås, berättade om att det finns cirka 4 500 Natura 2000-områden och ett i sydöstra delen av Torpön.
Det är förekomsten av sällsynta fågelarter eller naturtyper som ligger till grund för ett Natura 2 000-område, och som ger ett skydd mot ingrepp.
– Urvalet är i stort sett färdigt i Sverige, men det kan ske kompletteringar, sa Jan Herrmann.
Varför har inte Sommen i sin helhet blivit ett Natura 2000-område? Märta Svärd, TRanås naturskyddsförening, sa att länsstyrelsen i Jönköpings län ville få sjön nominerad men länsstyrelsen i Östergötland ville inte. Hon sa att länsstyrelsen i E län hade bjudits in till Boxholmsmötet men tackat nej.
Märta hade gärna velat höra hur länsstyrelsen resonerat. Hennes egen teori var att Sommens tillrinningsområde är så enormt att länsstyrelsen av denna anledning funnit processen för svårhanterlig
Kjell-Åke Trygg, för många år sedan socialdemokratiskt kommunalråd i Tranås och i dag engagerad i naturskyddsföreningen, uttryckte sin sorg över att det bara är ett fåtal politiker i Tranås som ifrågasätter höghastighetsjärnvägen.
Naturskyddsvännerna menar att den inte kan bli verklighet med stopp i Tranås utan att det byggs broar över Sommens vikar.
– Visuellt blir det en ny vy över både Boxholmsviken och Sommenviken. Vi behöver börja opponera oss mot det här, vädjade Kjell-Åke Trygg och möttes av applåder för sitt inlägg.