Strid om inventarier - Arla och kommunen inte överens

I mejeriet finns inventarier som är avgörande för att man ska kunna tillverka ost. Det är kring dem som osämjan står just nu.

Boxholms kommundirektör Göran Lundström, som är utbildad jurist, hade ett möte med Arlas representanter under fredagseftermiddagen om inventarierna i mejeriet.

Boxholms kommundirektör Göran Lundström, som är utbildad jurist, hade ett möte med Arlas representanter under fredagseftermiddagen om inventarierna i mejeriet.

Foto: Sune Johansson

Boxholm2020-10-02 18:30

– Jag tycker inte att det finns några oklarheter. Allt är väldigt glasklart, tycker jag. 

Göran Lundström, kommundirektör i Boxholm är tydlig. Han pratar om avtalet om köp av mejeriet som kommunen gjort med Arla. 

På torsdagen den 1 oktober, den första dag som Boxholms kommun enligt det undertecknade köpeavtalet hade tillträde till fastigheten, blossade stridigheterna upp. Kommunen hade betalat hela köpeskillingen, men inte fått nycklarna till huset. 

Det ledde till att aktionsgruppen "Boxholmsostens vänner" via sociala medier larmade intresserade om att fastigheten behövde bevakas under natten. Gruppen befarade att inventarier skulle flyttas bort, något som tillbakavisades av Arla.

På fredagen har så Göran Lundström tidigt kontakt med Arla och gör upp om ett möte på eftermiddagen med Arlas Sverigechef Patrik Karlsson för att reda ut tvisten. Det handlar särskilt om en del inventarier som är strategiskt viktiga för ostproduktion.

– De är dyra och det tar lång tid att få tag i nya, eftersom de är specialtillverkade för lokalerna.

Arla å sin sida vill inte släppa med vissa inventarier i affären. Tvistefrågan gäller bland annat två cisterner, enligt Göran Lundström värda mellan en halv och en miljon kronor styck.

– Mäklaren fick i uppdrag att sätta ihop ett nytt förslag till köpeavtal. Då kände vi oss lurade. I stället för att gå med på nya avtal måste vi hävda det tecknade avtalet.

– Vi har jättemånga som är intresserade av mejeriet, men inte för att starta om den gamla osttillverkningen, säger Göran Lundström. Någon vill göra halloumi, det gäller varken samma ost eller samma volymer som tidigare.

Vid kl 16.30 på fredagen säger han:

– Vi vidhåller att det är det påskrivna avtalet som gäller, inget annat. Och Patrik Karlsson är angelägen om att vi kommer till en lösning.

Processen fortsätter alltså. Ett nytt möte ska hållas på måndag.

Erik Bratthall, presschef på Arla kommenterar också efter mötet:

– Vi ser olika på avtalet, men har haft konstruktiva samtal. Det är olyckligt att det blivit olika kontroverser och att tonläget är högt. Vi behöver sätta oss ned och reda ut situationen.

Kommunen har åter under fredagen begärt tillträde till fastigheten "som i går" (läs torsdag), enligt Göran Lundström.

Britt-Marie Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande, sa under fredagen:

– Enda alternativet är att affären går i lås. Vi har begärt kvarstad och hoppas att det ordnar upp sig.

En ansökan om kvarstad ska, enligt uppgifter i P4 Östergötland, ha lämnats in till Linköpings tingsrätt under fredagsförmiddagen och innebär att äganderätten blir ett fall för domstol.

Stefan Andersson (M), förste vice ordförande i kommunstyrelsen säger:

– Jag tror inte att det är ett problem. Inventarieförteckningen med bilder är signerad av Arlas representant, så det kan inte råda någon tvekan.

Ian Jamieson (C) kommenterar också:

– Det är beklagligt. Vi vill fortsätta med verksamheten i mejeriet och det är synd att parterna inte kommit överens. Det vore jättebra med småskalig livsmedelsverksamhet, eftersom lokalerna är godkända för det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!