Sonja hade träffat anfadern

Så passande att sysslingarna åkte med Boxholmstvåan. Deras anfader i Rödjenäs var skeppare på en båt med samma namn på 1800-talet.

Utvandrade. Sonja Karlsson slår ut med händerna och undrar, har ni hittat Hanna?". Hanna for till Amerika som 14-åring.

Utvandrade. Sonja Karlsson slår ut med händerna och undrar, har ni hittat Hanna?". Hanna for till Amerika som 14-åring.

Foto: Karl-Johan Norén

boxholm2016-08-16 11:31

– Johan Melker Johansson var skeppare på Sommen både på Boxholm I och Boxholm II, den senare var en föregångare till dagens Boxholm II. Båtarna bogserade väldiga pråmar med träkol och ved, berättar Peo Tureson, Boxholm.

Han och Stig Karlsson, Malexander, hade bjudit in till sysslingträffen. Peo fick idén när han såg uppgifter om en kusinträff 1968.

När man går från parkeringen till Boxholmstvåans hemmahamn med det inarbetade namnet Laxberg (Rödjenäs vore annars relevantare, Laxberg ligger långt före parkeringen) så passeras ett charmigt ställe.

Tusen och åter tusen människor har traskat förbi här på väg till båten.

Vad de nog inte tänkt på är att det som ser ut som ett torpställe har varit tjänstebostad för sjöfarten, huset ägdes av Boxholms AB.

Johan Melker Johansson och hans hustru Charlotta Johansson (Friberg som flicka) kom dit runt 1880. De födde nio barn. Det första, Emelia, dog i barnsäng. Det andra, Hanna, for till Amerika som 14-åring. Hennes barnbarn var inte spårade och inbjudna till släktträffen.

Johan Melker gick på sjön i nära 50 år men avslutade sitt yrkesliv med arbete på pråmvarvet i Rödjenäs. Varvet byggdes i början på 1870-talet och huset troligtvis strax efteråt.

På söndagen samlades barnbarnsbarn med anförvanter. Äldst var Sonja Karlsson, 88 år, bosatt i Strålsnäs.

Sonja var den enda av de 24 församlade sysslingarna som hade träffat Johan Melker. Då var hon 6 år.

– Jag var lite rädd för honom. Han hade mycket skägg, berättade hon.

I generationen före sysslingarna fanns Sture och Gunhild Jonasson. Sture jobbade på pråmvarvet och han och Gunhild var de sista bofasta i Rödjenäs (flyttade 1984). Dottern Ulla-Britt Gustavsson flyttade därifrån som 16-åring 1963.

– Vi hade inget vatten indraget, ingen kyl och frys och bara vedspis. Jag växte upp som på 1800-talet, nämnde Ulla-Britt som gick eller cyklade till skolbussen i Börshult (skolan fanns i Boxholm).

Det hon kort berättade för de andra om de omoderna förhållandena gjorde hon med värme utan minsta bitterhet. Ulla-Britt trivdes med att ha skog och vatten omkring sig.

Rödjenäs ägs i dag och används som fritidsbostad av Christina och Håkan Fhyr, Linköping, som inte tillhör den aktuella släkten. De upplät generöst både hus och trädgård.

Efter inledningen i Rödjenäs gick sysslingarna ner till ångbåten som satte kurs mot middag och underhållning i Malexander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om