Slår larm – för få brandmän på orten

Deltidsstationen i Boxholm har under en längre tid varit underbemannad – efter nya uppsägningar beskrivs läget som akut.

Rekryterar. Lars Karlsson letar räddningspersonal med ljus och lykta. På bilden syns Boxholmstationens nya räddningsfordon.

Rekryterar. Lars Karlsson letar räddningspersonal med ljus och lykta. På bilden syns Boxholmstationens nya räddningsfordon.

Foto: Christian Stjernfelt / Andreas Smith (montage)

Boxholm2017-11-22 13:15

– Vi söker fem deltidsbrandmän i dag. Det är önskemålet, säger Lars Karlsson, ansvarig för personalfrågor på Räddningstjänsten Mjölby/Boxholm.

Underbemanningen har inneburit en tuff utmaning för de 18 personer som just nu ingår i styrkan på Boxholmstationen.

– Ja, det är klart att det blir en jättestor belastning för dem. Vi försöker att täcka upp så gott det går, säger Lars Karlsson.

Möten med kommunen har hållits med anledning av krisen. Planen är att försöka locka kommunanställda och på sikt även anställda på företag i Boxholm att satsa på en sidokarriär som deltidsbrandman. Varför det är så svårt att rekrytera har Lars Karlsson svårt att svara på – han tycker att fler borde få upp ögonen för yrket. Särskilt kvinnor efterfrågas.

– Många har förutfattande meningar om att man måste vara otroligt fysiskt stark för att söka, men det stämmer inte. En normal fysik och en normal kondition klara man sig på. Utan problem, säger han.

Nyligen införskaffades ett helt nytt räddningsfordon till stationen till en kostnad av fyra miljoner kronor. Det återstår att se om det kan locka fler att bli brandman i Boxholm.

– Den har alla finesser. Det är en bil som kan användas till alla olika typer av olyckor, säger Lars Karlsson.

Räddningsperson i beredskap

Benämningen deltidsbrandman används egentligen inte längre – i dag heter det räddningsperson i beredskap (RiB).

För att få börja ska man ha fyllt 18, kunna inställa sig på stationen inom fem minuter vid larm samt ha tillstånd från sin eventuella ordinarie arbetsgivare.

Man ska dessutom klara ett konditionstest och genomgå en kostnadsfri utbildning.

Källa: Räddningstjänsten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om