Här är mobilerna förbjudna: "Det känns konstigt utan den"

På Stenbockskolan i Boxholm har man infört mobilfri skoldag under läsåret. Men vad händer när man förbjuder mobiltelefoner i skolan? Att personal och elever tycker olika om beslutet är kanske inte så överraskande.
– Vi måste hjälpa eleverna att fokusera på skolan fullt ut, säger rektor Sara Andersson.

Sedan november förra året lämnar Siri Jespersen, Kobra Nazari, Elsa Gustavsson in sina mobiler på morgonen och hämtar ut dem efter skolan. "Jag kände att det skulle bli tråkigt att förlora telefonen. Att vi knappt skulle ha något att göra på rasterna", säger Siri.

Sedan november förra året lämnar Siri Jespersen, Kobra Nazari, Elsa Gustavsson in sina mobiler på morgonen och hämtar ut dem efter skolan. "Jag kände att det skulle bli tråkigt att förlora telefonen. Att vi knappt skulle ha något att göra på rasterna", säger Siri.

Foto: Jesper Friman

Boxholm2025-02-16 05:00

Ska eleverna få ha sina mobiltelefoner i skolan? Borde de inte få ha dem på rasterna även om lektionerna är mobilfria? Är inte mobilen ett bra verktyg i undervisningen?

Debatten om mobiltelefonens roll i skolan har pågått en längre tid och åsikterna är många. Vi besökte Stenbockskolan i Boxholm där de beslutade att införa mobilfri skola det här läsåret. Vad tycker eleverna? Varför tog rektor beslutet? Hur har det påverkat undervisningen och rasterna?

Det var inför lovet i höstas som högstadieeleverna på Stenbockskolans fick reda på att skolan skulle bli mobilfri. Tidigare hade de förvarat telefonerna i skåpen under lektionstid, men nu skulle det bli obligatoriskt att lämna in mobilerna redan på morgonen.

– Jag kände att det skulle bli tråkigt att förlora telefonen. Att vi knappt skulle ha något att göra på rasterna, säger Siri Jespersen som går i årskurs nio.

Klasskompisarna Kobra Nazari och Elsa Gustavsson håller med.

– Jag har ju alltid haft telefonen med mig och det känns konstigt utan den, säger Kobra.

Varje klass har sin egen röda plastlåda. Efter att telefonerna lagts i lådan låses den in. När skolan är slut får eleverna tillbaka telefonerna. Så har det varit sedan november.

– Jag brukar hålla kontakt med kompisar i andra städer. Nu kan jag inte göra det. Det är jobbigt att lämna in mobilen. Det är onödigt och jag tycker att vi har rätt att få använda dem i skolan. De hade kunnat göra på något annat sätt än ta dem en hel dag, säger Kobra.

– Det har varit svårt. Ibland hör pappa av sig och undrar om jag kan hämta min lillebror efter skolan. Nu kan han inte göra det, säger Siri.

– Det jobbigaste är att jag inte kan hålla kontakt med mina vänner på andra skolor. Eller om man inte vet var kompisarna är i skolan. Nu måste jag springa runt hela skolan och leta, säger Elsa.

undefined
Sedan november förra året lämnar Siri Jespersen, Kobra Nazari, Elsa Gustavsson in sina mobiler på morgonen och hämtar ut dem efter skolan. "Jag kände att det skulle bli tråkigt att förlora telefonen. Att vi knappt skulle ha något att göra på rasterna", säger Siri.

Hon har också upptäckt ett praktiskt problem. Mobilen fungerar även som klocka.

– Det är svårt att komma i tid eftersom alla klockor på skolan går olika. Man får kolla olika klockor för att komma i tid.

Vad gör ni nu på rasterna när ni inte har mobilen?

– Jag umgås med mina vänner och spelar schack på datorn. Vi pratar mer med varandra tycker jag. Det blir samtal om vad vi gör på fritiden och vilka låtar vi lyssnar på, säger Siri.

– Jag brukar inte göra så mycket. Jag umgås med vänner och sitter i soffan och chillar. Eller spelar kort, säger Kobra.

– Vi pratar med varandra. Men det gjorde vi innan också, när vi hade mobilerna. Vi fick tre lådor med spel till uppehållsrummet. Vissa sitter och spelar kort. Men ibland är det kort utkastade i hela uppehållsrummet, säger Elsa.

undefined
Elevernas telefoner förvaras i röda plastlådor under skoldagen. Varje klass har sin låda.

Finns det något positivt med en mobilfri skola?

– Kanske att jag pratar mer med mina kompisar och är lite mer social, säger Elsa.

– Man kan koncentrera sig bättre om man inte har mobilen. Vet man att den är inlämnad så koncentrerar man sig bättre, säger Kobra.

Men en mobilfri skola betyder inte att de blir en mobilfri fritid menar Elsa. Snarare tvärtom.

– Eftersom jag inte får ha den i skolan sitter jag mer med den efter skolan nu. Jag har missat saker som jag tar igen när jag kommer hem.

undefined
"Vi måste hjälpa eleverna att koncentrera sig och fokusera på skolan fullt ut", säger rektor Sara Andersson om beslutet att införa en mobilfri skoldag.

Sara Andersson är sedan augusti rektor för Stenbockskolan. Tidigare var hon rektor för lågstadiet, fritids och elevhälsan på skolan, men nu är hon ansvarig för alla stadier. Det är hon, tillsammans med lärare och personal, som tagit beslutet om en mobilfri skola.

– Hos mig som rektor har det här beslutet värkt fram. Vi måste lära eleverna att hantera de digitala verktygen och vi har jobbat mycket med det fram tills nu. Men jag har ändå landat i att vi måste hjälpa eleverna att koncentrera sig och fokusera på skolan fullt ut. De har sina elevdatorer och de har sina digitala verktyg där. Det räcker tycker vi.

Det är inte ett beslut som gör dig populär bland eleverna?

– Jag började som rektor på högstadiet med att ta det här beslutet. Det är inte ett beslut som är lätt att ta eller lätt att genomdriva. Det har varit mycket jobb, men jag känner att vi är på rätt väg. Vi behöver jobba vidare med att förklara för eleverna varför vi gör detta.

Sara Andersson förstår att många elever tycker illa om mobilbeslutet.

– En majoritet av eleverna är negativa och det har jag förståelse för. Men de som uttrycker att det är bra med en mobilfri skola säger att det är skönt, för det är en stress att vara tillgänglig och svara snabbt. Även om telefonen är i fickan och avstängd så blir man störd. Det kan också vara skönt för många att luta sig mot att det är skolan som tagit beslutet att inte ha telefonen under skoldagen. Jag hoppas att fler och fler kan landa i det.

undefined
På Stenbockskolans högstadium har man infört mobilförbud. Kanske följer resten av Sveriges skolor efter? Regeringens utredning i frågan presenteras den 3 mars 2025.

Vad erbjuder ni eleverna istället för mobilerna?

– Nu har vi testat kortlekar och spel. Eleverna har önskat fler biljardbord, vilket är svårt av utrymmesskäl. Det finns önskemål om fler spel och att göra ordning skolgården så man kan vara ute. Vi jobbar också på att kafeterian ska kunna vara öppet mer. Vi vill att de ska träna de sociala färdigheterna. Och det ser vi att de gör. Det är fler som umgås eller spelar spel tillsammans på rasterna än tidigare. Jag upplever att det varit lugnt i korridorerna. Om det beror på mobilförbudet är för tidigt att säga än.

Var eleverna inblandade i beslutet om mobilförbud?

– Det var ett beslut som jag tog. Efter sommarlovet började vi med att gå ut i alla klasser och prata om varför vi inför en mobilfri skola. Det har varit uppe på alla klassråd och eleverna har fått lämna in åsikter. Vi skickade ut information till vårdnadshavare vid ett flertal tillfällen. Eleverna har varit delaktiga, även om de inte fått sin vilja igenom.

För många är mobiltelefonen en trygghet när man känner sig utanför eller ensam. Sara Andersson menar att det är en viktig aspekt som de funderat på och fortfarande jobbar med.

– Där har vi fått göra olika individuella lösningar och i flera steg. Det handlar om få elever och elever med särskilda behov. Vi har försökt skapa trygghet via elevhälsan för de elever det berör. Idag är mobilen en trygghet för många barn och ibland vill man höra av sig till hemmet. Då är det viktigt att de söker upp en vuxen som kan hjälpa dem.

undefined
Lärare Matilda Petterquist har sett positiva effekter av mobilförbudet. "Eleverna är mer sociala med oss personal nu."

Matilda Petterquist är lärare på skolan och hon säger att de flesta av hennes kollegor var positiva till ett totalt mobilförbud.

– När det var mobilförbud enbart under lektionstid kom de ofta med telefoner in i klassrummet. Vi har ingen rätt att visitera elever. Ville de inte lämna ifrån sig mobilen kunde vi inte göra något åt det. Vi upplevde att det tog tid från lektionen när eleverna satt och pillade med den i smyg.

Vilka skillnader ser du efter att mobilförbudet infördes?

 – Jag har inte sett en enda mobil i klassrummet sedan mobilförbudet infördes. På rasterna upplever jag att eleverna pratar mer med varandra och att de även är mer sociala med oss lärare. Det är bättre fokus på lektionerna. Samtidigt kanske det blir fler konflikter på rasterna, till exempel när det hänger fler vid pingisbordet. Men jag har ingen grund för det, för jag har inte sett några kränkningsanmälningar.

undefined
På Stenbockskolan är det slut-TikTokat på rasterna från och med november förra året.

Matilda Petterquist menar att insamlingen av mobiler och hanteringen det innebär skapar problem i sig.

– Det har funnits logistiska problem, till exempel att elever har idrott första lektionen eller att det är blandgrupper. Skolbussen kan vara sen och då kan eleverna bli sena för att de ska lämna in sin mobil. Vi jobbar på att hitta bra system så att det fungerar. Det finns elever som har kommit på att man kan lämna in gamla mobiler som inte är i bruk. Då kan man fortfarande använda sin telefon. Under en period har vi infört att man visar upp att man lämnar in sin aktiva mobil. Det har varit tidskrävande. 

Men Matilda vill inte gå tillbaka till det tidigare systemet där mobilerna var tillåtna på rasterna.

– Jag tror på en mobilfri skola. Vi får testa oss fram och hitta ett sätt som fungerar.

Regeringen har tillsammans med SD gett en utredare i uppdrag att undersöka hur en reglering för insamling av mobiltelefoner och annan elektronisk kommunikationsutrustning under skoldagen kan utformas. Uppdraget ska redovisas senast den 3 mars 2025.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!