Många av de nästan exakt 100 personer som lämnade berättarkvällen på Bruksmuseet på onsdagen bar nog det intrycket med sig.
Museilokalen blev överfull när det var utannonserat "Skogsnostalgi, berättarkväll om skogen förr".
Detta som ett led i och slutpunkt på museets 30-årsfirande.
Nostalgin blandades med tillbakablickar på senare år, nulägesbeskrivningar och även utblickar framåt. Boxholms Skogar AB:s tre senaste vd:ar var på plats (Hans Carlander, Eric Carpholm, Johan Carpholm) och satt på ett provisoriskt podium.
Bredvid sig hade de skogsikonen Sten Nordquist, 92 år, och aktiv skogvaktare i Boxholm i 40 år, samt pensionerade skogsarbetaren Karl-Erik Karlsson (Kalle i Långliden), 81 år.
Karl-Erik Karlsson anställdes som skogsarbetare 1952.
– Min första motorsåg var en nätt liten sak som vägde 15 kg, minns han.
Det gick åt mycket arbetskraft i skogen innan maskinerna gjorde sitt stora insteg, det var brist på huggare på 1950-talet och som arbetsgivare kunde man inte vara kräsen. Utländsk arbetskraft förekom och språkförbistring.
Sten Nordqvist gjorde stora ögon när han kom ut till ett skifte vid Gröna dalen sydväst om Boxholm och såg att de stämplade träden stod kvar medan de andra var nerhuggna. De danska huggarna hade gjort som de skulle, men tvärtom...
Karl-Erik Karlsson minns en arbetskamrat som konsekvent, trots att det var ackord, gick hem på morgonen om det första fällda trädet hängde sig i ett annat träd.
– Han sa "börjar det jävlas, så håller det på", det var hans inställning.
Eric Carpholm arbetade i 35 år på Boxholms Skogar AB (sista 5 åren som vd) och dess föregångare. Han gick i pension för 1,5 år sedan.
Erik hade svårt att hitta något negativt att säga om sitt arbete och kopplade det till den långsiktiga syn på skogsbruket som funnits hos ägarna, inte bara hos den nuvarande ägarfamiljen Gustaf Douglas.
– Iggesund var tuffa, men de kunde skogen. Skanska var inte så kunniga, men de lyssnade, sa Erik.
Han nämnde att när han började sin anställning hade Boxholms AB:s skogsdivision 120 eller 121 anställda. I dag finns ett tiotal anställda inom samma skogsbruk (organiserat i Boxholms Skogar AB). En enorm mekanisering och teknisk utveckling har skett.
Något haltar dock jämförelsen, det medgav Eric utan omsvep för tidningen efteråt. Lägger man till ett tiotal entreprenörer blir det ändå en ofantlig skillnad.