Peter Samuelsson är ansvarig för stormpåverkan vid Boxholms skogar AB. Företaget förvaltar 34 200 hektar skogsmark.
De kraftiga vindar som blåst under veckan har drabbat bolaget. Även om läget inte är alarmerande ställer det till problem för skogsproduktionen.
– Det är främst våra områden söder om Sommen som drabbats, ned mot Österbymo och Kinda. Norr om Sommen har vi inte lika mycket skador på skogen.
Samuelsson berättar att det är vissa områden i en skog som ofta är hårt utsatta vid en storm.
– Det är hyggeskanter och områden med nygallrad skog där vi kan se att träd fallit ned. Fröträdsställningar är de höga träd vi lämnar kvar på ett hygge och de är extra känsliga.
Får Boxholms skogar information om att kraftiga stormoväder är på gång flyttar de fram sina avverkningsmaskiner till strategiska ställen vid större vägar. Då kan de utan dröjsmål påbörja uppröjningsarbetet.
– Den här gången var det relativt milda vindar och det var aldrig aktuellt att flytta maskiner.
– I det akuta skedet hugger vi upp och tar bort träd från vägar så att fordon kan ta sig fram. Då handlar det om manuellt arbete med motorsåg. Det är ett riskfyllt arbete och man åker alltid ut två och två. Träd som kan vara en risk att ta ned använder vi alltid maskiner till.
När stormen bedarrat börjar arbetet med att få en uppfattning om skadorna.
– Vi åker ut och inventerar skogen. Vi räknar nedfallna och skadade träd på en mindre areal. Genom den informationen gör vi en grov uppskattning av hur mycket skador det kan röra sig om totalt.
Peter menar att kostnaden för uppröjningsarbetet efter en storm är svår att mäta i pengar.
– Det är omöjligt att göra en ekonomisk bedömning av hur mycket vi förlorar vid en storm. Det är mycket arbete för lite pengar. Allt tar längre tid, och tid är pengar.
Redan i planeringstadiet är vinden en viktig faktor när Boxholms skogar planterar ny skog.
– Västliga vindar är vanligast och det tar vi i beräkningen. Under de här dagarna har det blåst nordliga och nordvästliga vindar och det är svårare att parera för.
Granbarkborren är ytterligare en faktor som försvårar arbetet i skogen.
– Det är viktigt att vi får bort vindfällena vid rätt tidpunkt. Granbarkborren letar upp svaga träd och angriper dem. Den svärmar under april och maj, när lufttemperaturen överstiger 18 grader. Då har vi 6-7 veckor på oss att få bort de skadade träden.