Sju minuter längre väntan på ambulans

Det är över sju minuter längre väntan på ambulans i Boxholm jämfört med Mjölby. Det visar ny statistik. Boxholms kommundirektör är inte förvånad.

Nästan 20 minuter tar det från samtalet till 112 och tills ambulansen anländer i Boxholms kommun. Längre än de flesta andra kommuner i länet.

Nästan 20 minuter tar det från samtalet till 112 och tills ambulansen anländer i Boxholms kommun. Längre än de flesta andra kommuner i länet.

Foto: Mia Karlsvärd

Boxholm2022-01-06 16:00
undefined
Nästan 20 minuter tar det från samtalet till 112 och tills ambulansen anländer i Boxholms kommun. Längre än de flesta andra kommuner i länet.

19,9 minuter tar det i genomsnitt för en ambulans att nå fram till den nödställde räknat från samtalet till 112. I Ödeshög 13,8 och i Mjölby 12,4 minuter.

Det är skillnader som kommundirektören Linda Hammarström är fullt medveten om. 

– Tittar man bakåt i tiden så har det gått lite upp och ner. Man hade så klart önskat att det var bättre svarstider, men en viss förbättring går ändå att se, säger hon.

undefined
Förklaringen är att det inte finns ambulans stationerad i Boxholm, säger kommundirektör Linda Hammarström.

Linda Hammarström menar att hon litar på att regionen gör rätt bedömning när man bestämmer var ambulanserna ska vara stationerade.

Kan man använda den här statistiken till att försöka påverka regionen till en förändring?

– Man kan ju uppvakta regionen och påvisa skillnaderna. Men samtidigt måste man lita på att regionen fördelar resurserna på bästa sätt, säger Linda Hammarström.

En viss kompensation för ambulansen långa responstider är att Räddningstjänsten åker på allvarliga sjuklarm som hjärtstillestånd, samt självmordstillbud.

I Boxholm utnyttjas i mycket högre grad sådana IVPA-åtgärder än andra kommuner. Det står för "I väntan på ambulans" och betyder att om räddningstjänsten bedöms komma fram fortare så kallas de till den första insatsen vid livshotande läge. Räddningstjänsten har en genomsnittlig responstid på 11,4 minuter, trots det några minuter sämre än Mjölbys räddningstjänst som är snabbast i länet med 8,8 minuter.

I Boxholm sker det 3,5 IVPA-insatser per år och per 1 000 invånare, mot 1,8 respektive 1,7 i Ödeshög och Mjölby. Bara Ydre har längre till ambulans av länets kommuner.

Finns det andra sätt att kompensera?

– Vi har ju hjärtstartare runtom i kommunen och vår personal utbildas kontinuerligt i HLR, hjärt och lungräddning. Man kan absolut förbättra läget genom att utbilda fler. I alla fall inom omsorgerna ska alla anställda utbildas i HLR, säger Linda Hammarström.

Andra saker som hon nämner är att Alma-teamet åker ut till äldre med läkare för att den äldre ska slippa åka till in till sjukhuset så stor utsträckning. Samt hemsjukvården där vårdcentralen samarbetar med kommunens omsorg.

– Det är inte svårt att förstå varför siffrorna ser ut som de gör, vi har ju ingen ambulans stationerad i Boxholm. Men det är svårt att uttala sig om och göra en bedömning av läget. Det behöver man göra ihop med regionen, tror jag, menar Linda Hammarström. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!