Sex anställda JO-anmälda

Sex namngivna tjänstemän hos Boxholms kommun har JO-anmälts av en advokat i efterdyningarna till en avgjord vårdnadstvist.

Göran Lundström. Kommunchefen tycker att har man fått fel i alla instanser så måste man ge sig, inte börja JO-anmäla.

Göran Lundström. Kommunchefen tycker att har man fått fel i alla instanser så måste man ge sig, inte börja JO-anmäla.

Foto: Karl-Johan Norén

boxholm2017-05-11 10:48

– Det är bara trams från början till slut. Ändå har vi fått lägga ner en sådan enorm tid på detta ärende, fastän det inte borde ha fått ta någon tid alls, säger kommunchef Göran Lundström.

Så du räknar kallt med att JO kommer att fria kommunen från alla anklagelser?

– Nej, jag utesluter inte alls att det kan vara någon paragraf någonstans som kan ha missats. Ska det nagelfaras varenda bokstav på tusentals sidor så är det väl konstigt att det inte hittats fler fel än vad som gjorts.

Advokaten vill få JO-prövat om tjänstemännen inte begått tjänstefel i olika avseenden. Göran Lundström ingår inte själv i denna rad. Ändå anmälde han sig som jävig när kommunstyrelsen första gången skulle författa ett yttrande till JO, 24 januari i år, och lämnade sammanträdesrummet innan beslut togs.

På vilket vis var du jävig?

– En ledamot, Eva Bremer, påstod att jag skulle vara jävig. Jag anser inte att jag är det men för att slippa diskussionen om det gick jag ut. Med facit i hand skulle jag ha tagit diskussionen. När vi hade uppe JO-anmälan för ett kompletterande yttrande 25 april deltog jag hela tiden.

Eva Bremer (L) och Kjell Beims (KD) har varit kritiska röster i kommunstyrelsen mot hur JO-anmälan hanterats och samagerat.

Kjell Beims förklarar att både han och Eva Bremer ansett att Göran Lundström varit och är jävig eftersom han handlett de JO-anmälda tjänstemännen.

Det är ett väldigt infekterat ärende. Göran Lundström tycker till exempel att Kjell Beims, genom att ha haft en affärsrelation med advokaten, är den ende som varit jävig, medan Kjell Beims absolut inte ser det som jäv.

Kjell Beims och Eva Bremer anser att kommunchefen uttalat sig kränkande om advokaten.

De har dessutom sagt sig vara illa berörda av att kommunchefen i ett mejl till advokaten, innan JO-anmälan var aktuell, hade ställt frågan ”kan vi skippa det legala snacket?”

”Det visar att kommunchefen inte uppfattat allvaret i situationen. Hur går man tillväga när man försöker lösa en vårdnadstvist utan att åberopa gällande lagstiftning?”, skrev de i ett gemensamt yttrande efter januarisammanträdet.

Liberalen och kristdemokraten har också ansett det vara olämpligt att låta kommunchefen skriva förslag till svar till JO som sedan kommunstyrelsen beslutat ställa sig bakom.

Göran Lundström vet inte om han ska skratta eller gråta åt den senare åsikten.

– Vem som helst begriper att kommunstyrelsen inte vid sittande bord kan sitta och skriva ett långt svar till JO. Kommunstyrelsen i Boxholm måste, som i alla andra kommuner. ha rätt att ta hjälp av tjänstemän.

Varför vädjar du till en jurist att lägga lagsnacket åt sidan?

– Om man tror att det går att lösa en konflikt mellan föräldrar om relationen till barn och hänvisa till lagstiftning, då är man totalt fel ute.

Tidningen möttes både i januari och i april av beskedet från både tjänstemän och politiker i Boxholms kommun att hela ärendet var sekretessbelagt. När vi sedan begärde att få ut anmälan från JO gick det däremot bra, även om en sekretessprövning skedde och smärre stycken svartmarkerades i handlingen.

Hur kommer det sig att kommunen sekretessbelägger men inte JO?

– Hade du eller någon annan begärt att få ut anmälan hade vi också tvingats titta över vad som kunde lämnas ut. Så jag ser ingen skillnad på kommunens och JO:s sätt att hantera det.

Handläggaren av ärendet på JO, Evelina Säfwe, uppger för tidningen att något beslut inte kommer före sommaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!