Sara, 35, från Boxholm blev kårchef i Stockholm

Sara Fristedt rör sig i en mansdominerad värld i sin roll som kårchef för Hemvärnets musikkår i Stockholm. "Jag tror att de tycker det är uppfriskande med fler tjejer".

Sara Fristedt från Boxholm är kårchef i Hemvärnets Musikkår Stockholm sedan fem år tillbaka. Hon har nu fått Militärmusiksamfundets förtjänstmedalj i silver för sitt arbete i musikkåren.

Sara Fristedt från Boxholm är kårchef i Hemvärnets Musikkår Stockholm sedan fem år tillbaka. Hon har nu fått Militärmusiksamfundets förtjänstmedalj i silver för sitt arbete i musikkåren.

Foto: Privat

Boxholm2024-10-26 14:00

Det är en stolt Sara Fristedt som har kommit hem från Stockholm för att träffa sina föräldrar i Boxholm. Efter att ha varit kårchef för Hemvärnets musikkår Stockholm i fem år har hon nu fått Militärmusiksamfundets förtjänstmedalj, Pro musica militare i silver.

– Jag blev överraskad men samtidigt glad och oerhört hedrad över att få den utmärkelsen, säger Sara med ett leende.

I motiveringen nämns bland annat att Saras skickliga och trygga ledarskap har varit en av de viktigaste förutsättningarna för musikkårens utveckling musikaliskt.

undefined
Sara Fristedt från Boxholm är kårchef i Hemvärnets Musikkår Stockholm sedan fem år tillbaka. Hon har nu fått Militärmusiksamfundets förtjänstmedalj i silver för sitt arbete i musikkåren.

 

undefined
I motiveringen till Saras förtjänstmedalj står det bland att att Sara gjort betydande militärmusikaliska insatser genom sitt arbete i musikkåren.

Vad är ditt ansvar som kårchef? 

– Jag ska koordinera och hålla ihop allt med hjälp av övriga i kårledningen. Jag ska också vara kontaktperson mot Hemvärnet, Försvarsmakten och andra uppdragsgivare. 

Musiken har alltid varit ett stort intresse hemma hos familjen Fristedt. Både Saras föräldrar, hennes bror och hon själv har spelat i Boxholms Musikkår i många år.

Vilket musikinstrument spelar du?

– Jag började direkt med att spela valthorn när jag var i åttaårsåldern och har sedan hållit fast vid det instrumentet.

Sara har bott i Stockholm i tio år och har bland annat arbetat som Senior Finance Manager på företaget Milkywire. Hon stortrivs i Stockholm och när hon sökte jobb efter universitet var det delvis musiken som förde henne dit. 

– Jag gjorde lumpen som musiksoldat i Stockholm och det var då jag kände att jag trivdes i den staden och kunde tänka mig att bo där. 

undefined
Sara Fristedt valde att spela valthorn redan i åttaårsåldern och har sedan dess fortsatt att spela instrumentet.
undefined
Även om Sara trivs i Stockholm och får besök av både familj och vänner kan hon ibland sakna lugnet i Boxholm.

 

undefined
Syskonbarnen Jasmine och Esmeralda är glada över att Sara är på besök. Även dessa tjejer älskar musik och spelar instrument.
undefined
Hemma på väggen hos Saras föräldrar hänger det bilder på henne och brodern Mårten i rollen som musiksoldater i Stockholm. Även pappa Tomas har gjort lumpen som musiksoldat i huvudstaden.

Det var viktigt för henne att fortsätta med musiken även efter flytten, så hon gick med i en hemvärnsmusikkår. 

– Det var ett naturligt val, dels känner jag personer där som jag gjorde lumpen tillsammans med och dels är det en liknande verksamhet som i lumpen. 

Hemvärnets musikkår tillhör Försvarsmakten och spelar på ceremonier på olika regementen. De marscherar även vid vaktparader utanför Kungliga slottet i Stockholm några gånger per år och exempelvis vid statsbesök.

– Vi var även med i kortegen när kungen firade 50 år på tronen och det kändes hedrande att få vara med där.

Är ni en bra musikkår?

– Ja, det är vi. Vi genomgår en inspektion varje år och där får vi även "saker att jobba på" och utvecklingsområden för att fortsätta hålla den höga nivån.

undefined
Hemvärnets Musikkår Stockholm spelar på olika ceremonier och på statsbesök. Musikkåren var även med i kortegen när kungen, Carl XVI Gustaf, firade 50 år på den svenska tronen.

Att vara kvinna och ha titeln kårchef är inga problem och Sara känner sig accepterad i rollen som kårchef, både i musikkåren och när hon deltar på möten med Hemvärnet och Försvarsmakten.

– Det är fortfarande en mansdominerad bransch tror att alla tycker det är uppfriskande med fler kvinnor. 

Har inställningen till kvinnor ändrats sedan du gjorde lumpen?

– Ja, massor! Vi var ju flera tjejer som gjorde lumpen då, men utrustningen var absolut inte anpassad till exempel. Det är den nu.

undefined
Ett stort intresse för Sara är löpning. Hon har sprungit både maraton, Göteborgsvarvet och flertalet halvmaraton. Hon är även löparcoach på fritiden.

Musikkåren och jobbet upptar mycket av Saras tid men hon hinner även med att springa, något som är en stor passion för henne. Hon har sprungit maraton, Lidingöloppet och flertalet halvmaraton. 

– Jag har ju inte den klassiska löparkroppen men det går bra ändå, jag gillar att pressa mig själv, skrattar Sara.

Hur kom det sig att du började med löpningen?

– Jag spelade innebandy i Boxholm och behövde en ny utmaning när jag slutade där. Så jag började med att springa Göteborgsvarvet och tyckte det var jättekul, sedan har det bara fortsatt.

Vad satsar du på härnäst?

– Jag vill göra Klassikern! Jag har kört Öppet spår i Vasaloppet så jag vet att jag klarar det. Så nu jag ska skaffa mig en bra cykel till Vätternrundan, sedan är det bara att köra på.

Sara Fristedt

Ålder: 35 år.

Bor: I en lägenhet vid Globen i Stockholm. Är ursprungligen från Boxholm.

Familj: Singel.

Musikkår: Kårchef i Hemvärnets musikkår i Stockholm.

Intressen: Musik, givetvis. Löpning, jag gillar att springa både långa och korta lopp. Är även löpcoach för andra löpare.

Framtiden: Tänker jag just nu inte så mycket på, jag trivs med mitt liv som det är nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!