Fackförbund reserverar sig mot den föreslagna budgeten

Samtliga fackförbund i Boxholm har valt att reservera sig mot den föreslagna budget som ska tas beslut om på måndagens kommunfullmäktige. Vårdförbundets Helen Frid menar att det inte går att bedriva god vård med den nya budgeten.

Helen Frid, Vårdförbundet, är kritisk till den nya budgeten. "Vi tror inte att vi kan bedriva fin och god vård med den här budgeten"

Helen Frid, Vårdförbundet, är kritisk till den nya budgeten. "Vi tror inte att vi kan bedriva fin och god vård med den här budgeten"

Foto: Sune Johansson/Privat

Boxholm2022-12-08 18:00

På måndagens kommunfullmäktige ska det beslutas om en ny budget för 2023. Men nu har den stött på patrull. Vid MBL-förhandlingar med de lokala fackliga organisationerna valde samtliga att reservera sig mot förslaget.

Helen Frid från Vårdförbundet är kritisk till den föreslagna budgeten.

– Vi reserverar oss för vi tror inte att vi kan bedriva fin och god vård med den här budgeten. 

När Boxholm ska ställa om till Nära vård kommer kommunen få mer ansvar menar Helen. Nära vård är ett samarbete mellan regionen och kommunala insatser.

– Gruppen av legitimerade sjuksköterskor kommer få en större arbetsbörda. Vi ser inte hur det går ihop med att kommunen minskar på personalkostnader.

undefined
Helen Frid, Vårdförbundet, är kritisk till den nya budgeten. "Vi tror inte att vi kan bedriva fin och god vård med den här budgeten"

I bakgrunden till budgetförslaget kan man läsa: "Under andra halvan av 2022 har en påtaglig förändring märkts av med en utökad andel av äldre med stora vård- och omsorgsbehov." I beskrivningen framgår att avdelningar är fullbelagda och att patienter väntar på plats på särskilt boende. Man kan även läsa om hög arbetsbelastning för legitimerad personal och att vårdtyngden är för närvarande mycket hög. 

Helen Frid beskriver en krissituation där en större andel av befolkningen blir äldre. I budgeten föreslås personalkostnaderna minska med 0,9 procent.

– Det är svårt att se var vi kan göra besparingar. Alla måste hjälpas åt för att tänka hur vi kan jobba smartare. Vi har en begränsad mängd pengar och vi kommer få göra omställningar som vi inte kan föreställa oss än. Vi ser det, men det finns ett jättebehov som jag har svårt att se hur man med den föreslagna budgeten ska kunna lösa.

En del av kritiken rör bristen på Säbo- och korttidsplatser.

– Jag anser att kommunen inte haft någon långsiktighet i hur de ska jobba med äldreomsorgen. Det står i visionen att kommunen ska ha ett långsiktigt planerande för att handskas väl med pengarna. Det kan jag inte se att man gör.

Frid säger att Vårdförbundets medlemmar i Boxholm har halkat efter lönemässigt.

– Man beskriver i visionen att det ska vara ett bra löneläge. Vårdförbundets medlemmar i Boxholm är bland de sämst betalda i hela Östergötland. Om man tittar på närliggande kommuner skiljer det ganska mycket i lön.

undefined
Både Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund reserverar sig mot budgeten. "Av ren princip kan vi inte godkänna något som vi inte vet hur det ska utformas, därför reserverar vi oss", menar Lärarnas riksförbund.

Matilda Petterquist har varit med i dialogen kring budgeten från Lärarnas riksförbunds sida. Hon menar att det inte är tydligt hur den kommer påverka deras medlemmar.

– Vi har full förståelse för att man måste göra besparingar och anpassa kostymen. Vi ser det ansträngda ekonomiska läget och så ser det ut i många kommuner. Men vi ser också att det kommer drabba våra medlemmar när det blir besparingar. Självklart måste alla dra sitt strå till stacken, men vi vet inte exakt hur det kommer gå till och hur det kommer påverka oss. Av ren princip kan vi inte godkänna något som vi inte vet hur det ska utformas, därför reserverar vi oss.

I budgeten nämns åtgärdsprogram och ytterligare åtgärder för att nå upp till resultatkraven.

– Än så länge har vi inte fått några klara direktiv vad det innebär, men däremot för vi samtal med arbetsgivaren där vi också kan komma med förslag. Det pågår diskussioner, sedan kan inte vi bestämma vad arbetsgivaren beslutar att göra. Vi har haft en bra dialog med kommundirektör, kommunalråd och skolchef.

Vilka förslag har ni för att dra ert strå till stacken inom skolan?

– Vi kan samordna oss bättre inom skolan, vikarieanskaffningen är en sådan del. Vi måste också värna om den personal och kompetens som finns i kommunen. Att rekrytera är både kostsamt och tidskrävande.

Även fackförbunden Vision och Kommunal har valt att reservera sig mot budgeten

undefined
På måndagens kommunfullmäktige ska det beslutas om en ny budget för 2023. Vid MBL-förhandlingar med de lokala fackliga organisationerna valde samtliga att reservera sig mot förslaget.

I den föreslagna budget höjs inte skattesatsen. Istället har kommunstyrelsen fattat beslut om att temporärt sänka resultatkravet för 2023 till 0 procent. På intäktssidan minskar det reala skatteunderlaget 2023, för första gången på många år.

På utgiftssidan ökar kostnaderna generellt mer än tidigare och specifikt ökar pensionskostnaderna med 10 miljoner kronor mellan 2022 och 2023. I den budgeterade balansräkningen finns ett nytt lån upptaget på 10 miljoner kronor. Detta för att finansiera kommande investeringar som fiberutbyggnad och sluttäckning av Åsbodalens deponi. 

5,5 miljoner går till förstärkning av IFO-budgeten, vad gäller försörjningsstöd och placeringar, där kostnadsutvecklingen har varit betydligt högre än budgeten 2022.

Budgeten 2023

86,3 procent av kommunens pengar kommer från skatter och generella statsbidrag, 13,5 procent från avgifter och ersättningar som kommunen får för den service kommunen erbjuder och 0,3 procent är finansiella intäkter.

De största utgiftsposterna i budgeten är:

38,46 procent: Barn- och utbildningsverksamhet 

20,82 procent: Äldreomsorg 

9,98 procent: Behandling- och omsorgsverksamhet

9,37 procent: Individ- och familjeomsorg

8,01 procent: Kommunövergripande verksamhet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!