På ena sidan står Arla, som menar att vissa inventarier inte skulle ingått vid försäljningen av mejerifastigheten till Boxholms kommun 2020. På den andra sidan hittar vi Glada bonden och Boxholms kommun, som menar att den utrustning som fanns vid försäljningen ingick i köpet.
Arlas ombud Cecilia Öhrskog förklarade för rätten vilka inventarier förhandlingarna berör.
– Det handlar om reservdelar i ett blått skåp, en stor cistern i stål, en cistern för varmvattenåtervinning, filter, tankar för brukssyra, en Ecolab foamer och en separator.
Boxholms kommuns ombud Gustav Sandberg berättar att när Arla flyttade verksamheten till Östersund ville inte kommunen att fastigheten skulle förfalla. När Arla lade ut den till försäljning blev kommunen intresserade. Redan då kände de till Glada bondens intresse, men det fanns flera idéer vad som skulle kunna göras med lokalen.
Enligt Arla uppgav kommunen i sin verksamhetsbeskrivning att de skulle öppna ett företagshotell för småskaliga livsmedelsproducenter i lokalen. Beskrivningen låg till grund för den fortsatta försäljningsprocessen.
14 maj 2020 lade Boxholms kommun ett bud på fastigheten på 4,5 miljoner där det stod att de vill köpa industrifastigheten med allt som ingick i den.
Den 8 juni 2020 var det visning av lokalerna. Dåvarande kommunalråd Britt-Marie Johansson och kommundirektör Göran Lundström var med på visningen. Mäklare och kommunen gick då igenom lokalerna. Vid detta tillfälle fotograferades vissa inventarier som Arla tolkade som utrustning som kommunen ville ha kvar.
Under juni upprättas ett utkast till ett köpekontrakt och en handpenning betalas in. Arla och kommunen är inte överens över vad detta kontrakt innebär. Kommunen hävdar att försäljningen redan var klar vid detta tillfälle, medan Arla säger att något kontrakt inte var påskrivet, utan att affären fick vänta till efter semestern.
Den 11 september träffas Arlas representant Sören Jensen och kommunens representanter på mejeriet för att skriva på köpekontraktet. Jensen har tidigare under dagen placerat post-it-lappar på utrustning som inte skulle ingå i försäljningen.
– Vi gick runt tillsammans och tittade på utrustningen, säger Sören Jensen. Jag skrev en handskriven lista på inventarierna, som en stödbilaga.
Köpekontraktet skrevs på, men redan på eftermiddagen samma dag ändrade sig kommunen, enligt Arla. I ett mail till mäklaren förklarar kommunen att de inte tänkt godkänna bilagan.
Advokat Gustav Sandberg menar att kommunen blev överrumplad av "listan" av inventarier.
– När kommunen kommer till mejeriet ser de att Arla satt upp post-it-lappar på inventarier.
Sandberg säger att Göran Lundström och Britt-Marie Johansson inte hade kunskap att ta ställning till dessa inventarier vid tillfället för kontraktskrivandet. De bestrider att "lappen" ska skrivits tillsammans. Kommunen menar att de var beredda diskutera inventarierna vid ett senare tillfälle, därav att Lundström hör av sig till mäklaren samma eftermiddag.
Sandberg bestrider att kommunen skulle ha lurat Arla. Han säger att det är först den 11 september som Arla kommit med kraven på inventarierna. Kommunen ska inte dolt att de hade intressenter som varit intresserade av mejeriet.
Han menar att kommunen köpte fastigheten i befintligt skick med den utrustning som fanns på plats, om inget annat var överenskommet.