Så ska de få hela kommunen att leva

40 procent av invånarna i Boxholms kommun bor utanför själva centralorten. Då räcker det inte att satsa på bara Boxholm – hela kommunen ska leva, menar Centerpartiet. Första steget är lokala utvecklingsplaner.

"Alla grundförutsättningar finns i Boxholm, det gäller bara att ta vara på möjligheterna", säger Anna Jamieson.

"Alla grundförutsättningar finns i Boxholm, det gäller bara att ta vara på möjligheterna", säger Anna Jamieson.

Foto: Susanne Hasselqvist

BOXHOLM2019-01-31 12:00

Det var Centerpartiets krav redan före valet, och nu har resultatet blivit en motion till fullmäktige.

– Boxholm är en kommun med flera viktiga orter, var och en med sina utmaningar och förutsättningar, säger Anna Jamieson som är ordförande i (C) i Boxholm och sitter i fullmäktige.

Centern vill att varje ort ska få sin egen utvecklingsplan, där lokala föreningar, företag och de boende själva talar om vad de tycker är viktigast för framtiden. Det kan handla om bostäder och planarbete, om kommunal service, trygghetsboenden och barnomsorg.

Bättre kollektiv- eller närtrafik behövs i hela kommunen, menar Centerpartiet. Andra exempel: i Rinna-Ekeby talas det om behov av att utveckla förskolan och att satsa på trygghetsboende. I såväl Malexander som i Strålsnäs-Åsbo måste bostadsbyggandet få fart och Åsbo skola utvecklas.

– Vi är övertygade om att det finns starka krafter att mobilisera ute i bygderna, säger Anna Jamieson. Målet är att stötta människors eget engagemang för sin bygd och därigenom använda våra resurser bättre.

I sin motion yrkar (C) på att lokala utvecklingsplaner tas fram för samtliga delar av kommunen: Boxholm, Strålsnäs/åsbo, Rinna/Ekeby och Malexander/Blåvik.

– Vi tror att vi har goda möjligheter att få gehör för det här förslaget, säger Anna Jamieson. Alla grundförutsättningar finns i Boxholm, det gäller bara att ta vara på möjligheterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!