De som får gå hem i Boxholm har alla visstidsanställningar. Anställningarna löper ut 15 december och förlängs inte.
Varsel har lagts och beslutet berör, enligt ett pressmeddelande, "cirka 38 anställda samt 12 inhyrda vid sågarna i Boxholm, Myresjö, Rörvik, Sandsjöfors och Tranemo".
Koncernen har två sågar till. På den i Tvärskog varslades 22 personer för en dryg månad sedan medan Linghem slipper inskränkningar i driften.
Ny skiftgång- I Boxholm ska vi inte ha några förhandlingar om uppsägningar, däremot om ny skiftgång, säger fackklubbsordföranden Bernt Eriksson.
Boxholmssågen kommer relativt lindrigt undan i denna nerdragning.
- Det kan man säga för det är inget varsel för oss.
Rörvik timber AB, som koncernen heter, räknar med att den ekonomiska krisen i världen gör att efterfrågan på sågade varor kommer att vara på en låg nivå under lång tid.
Ingen lönsamhetDen starka svenska kronan stör salt i såren genom att Rörvikssågarna säljer det mesta utomlands.
Trävarumarknaden går nu också mot vintern som säsongsmässigt har en svag efterfrågan.
- Det är inte förnuftigt att köpa dyr råvara, såga den och sedan sälja den med förlust. Vi bedömer också att produktionsneddragningen minskar en riskfylld lageruppbyggnad under vinterhalvåret, säger vd Per Rodert i pressmeddelandet.
Kortvarig uppgångHan fortsätter:
- En ytterligare sänkning av råvarupriset till nivån i Mellansverige krävs för att sågverken i vårt område skall nå lönsamhet, då vi i dag inte ser några möjligheter att höja priserna för sågade trävaror.
Utöver produktionsminskningarna planeras också ett längre stopp på sågarna runt jul och nyår.
För Boxholmssågens del betyder produktionsminskningen att den uppgång till tvåskift som skedde 1 mars begränsas i tiden till cirka nio månader. I vinter sker återgång till 50-timmarsproduktion.
- Det betyder att man jobbar fyra dagar i veckan i tiotimmarsskift och är ledig den femte enligt ett rullande schema, berättar Bernt Eriksson.