Vallonens vårdboende i Boxholm kom till efter att Regionen efterfrågat vårdplatser för utskrivningsklara patienter. Bristen på vårdplatser hänger ihop med den brist som också råder för antalet sjuksköterskor i länet berättar Angelica Larsson.
Vad är har ni för vård här på Vallonen?
– När sjukhusen har fullt, och när även korttidsboendena inte har några platser kan patienterna få vård här. Vallonen skulle kunna benämnas som ett konvalescentboende, säger Angelica Larsson, arbetsterapeut och samordnare på Vallonen.
Angelica Larsson är noga med att påpeka att Vallonen inte är ett korttidsboende.
– Nej, här är patienterna fortfarande inskrivna på sjukhuset, och den vård och träning som patienterna fått på sjukhuset fortsätter här hos oss. Träningen är anpassad efter patientens aktuella behov, berättar hon.
Hon säger också att det kan vara så att de ska hem efter sjukhusvistelsen, men att patientens privata boende ej hunnits anpassas. Det kan handla om hjälpmedel, bostadsanpassning eller en ny bostad. I vissa fall handlar det även om utökade hemtjänstinsatser. En vårdplanering är utförd på sjukhuset innan patienten åker. Patient, anhöriga samt berörda vårdinstanser är insatta i hur planen ser ut efter vistelsen på Vallonen. De hjälpinsatser som behövs efter Vallonen är redan inplanerade.
Vilka är det som vårdas här?
– De patienter som bor här kommer från alla orter i Östergötland. De flesta av patienterna kommer just nu från Lasarettet i Motala, och en del från Universitetssjukhuset i Linköping. De har alla fortfarande behov av vård, men är medicinskt färdigbehandlade på sjukhuset, berättar hon.
Varför stannar inte patienterna kvar på sjukhuset?
- Sjukhuset behöver vårdplatsen till nya patienter med mer akuta besvär. Vanligast är att patienterna ska vidare till korttidsboende, förklarar hon.
Vårdboendet öppnade i september förra året. Boxholms kommun säljer tjänsten till Regionen, som i sin tur debiterar patientens hemkommun.
Förutom en arbetsterapeut arbetar här sex stycken undersköterskor. Två sjuksköterskor är också knutna till verksamheten, tillsammans med en fysioterapeut (nya namnet på sjukgymnast).
– Många patienter är oroliga innan de ska åka till Boxholm. Få känner till Vallonen. De undrar var de ska hamna, och hur det ser ut här, men efter avslutad vårdtid här vi upplevt att patienterna varit nöjda och uppskattat den tid de har varit här, berättar Sofie Svensson, fysioterapeut.
– Det här är ett bra boende. Jag är här för andra gången, berättar Sten-Åke Karlsson som vårdas på Vallonen sedan knappt två veckor tillbaka.
Han säger att informationen på lasarettet i Motala var dålig om vad vårdboende i Boxholm är för något.
– När man inte kan vårdas på sjukhuset måste man ju vårdas någon annanstans, då är det här ett bra alternativ, säger han.
Sten-Åke Karsson visar oss rummet han bor i under sin vistelse på Vallonen. Rummet är stort. Här finns också ett litet pentry och ett badrum.
– Jag hade inte kunnat åka hem ifrån sjukhuset. Det skulle ingen av oss som vårdas här kunna.
I matsalen som ser ut som ett kök i en vanlig bostad sitter flera av patienterna.
– Det är som ett helt himmelrike här. Här har personalen tagit emot oss med öppna armar. De har tid med oss, och det är mer lugn och ro här, säger Louise Karlsson patient från Motala.