När man svänger av mot gården Lagnebrunna möts man av en lantlig idyll med rödvita hus och hästar som betar på ängarna. För en del kanske Lagnebrunna är mest känt för den cirka 900 år gamla eken som finns där. För Anna-Lena Wiström är gården hennes och maken Kjells hem. Och snart bor båda döttrarna med sina respektive här också.
– Viktoria och Anton bor redan på gården och Kristin och Simon bygger just nu ett hus, säger Anna-Lena.
Anna-Lena jobbar till vardags på Systembolaget i Boxholm, men tre veckor varje år på våren tar hon semester från sitt ordinarie arbete. Då är det dags att jobba med lamningen på gården.
– Får är ju huvudsysslan här och Kjell jobbar heltid med det. När det är dags för lamningen måste vi vara minst två, det är en väldigt intensiv tid.
Det är gotlandsfår de föder upp och när man följer med Anna-Lena in i ladugården, möts man av ett öronbedövande ljud från bräkande. Tackorna och lammen är uppdelade i olika boxar och små hagar. I hagarna är det full fart på lammen som springer runt för att sedan gå till mamma och dia.
Av de 600 betesdjur som finns på Lagnebrunna är sju avelsbaggar och 225 tackor. Dessa tackor får drygt 300 lamm under de tre veckorna som det lammas.
– De två första veckorna av lamningen är tuffast. Då hinner man inte med att laga mat och man får bara sova några timmar per natt.
Jobbar ni i skift då?
– Ja, någon måste hela tiden vara i ladugården då och värst är det nog för Kjell som oftast jobbar flest timmar av oss på nätterna.
Hur många lamm har ni fått som mest under en sådan här period?
– Ett år fick vi nästan 500 lamm. Det pluppade ut hej vilt, vi fick nästan 300 lamm på två dygn. Det var alldeles för mycket, skrattar Anna-Lena.
När lammen föds hålls det direkt koll på vem som är mamma till lammet och därefter flyttas de tillsammans till en lammbox.
– Det kan vara så att en tacka tar ett lamm som inte är hennes, så vi kollar direkt om fåren är "slemmiga där bak" och flyttar sedan över dem till boxen.
Jobbet med lammen tar inte slut där utan både tacka och lamm ska fodras två gånger om dagen. Alla lamm behöver öronmärkas och få en tesked selen för att undvika att bli sjuka.
– För några få lamm går det inte så bra och får tyvärr somna in.
Anna-Lena och Kjell vet på ett ungefär hur många lamm det kommer att bli då tackorna scannas tidigt på våren. För att undvika inavel använder Lagnebrunna ett dataprogram där de lägger in alla uppgifter och kan se härstamningen.
– Innan dess, i mars, klipper vi alla får men då får vi hjälp. De som kommer hit klipper ett får på ungefär två minuter, så det gårundan. Ett år hade vi faktiskt SM i fårklippning här, det var riktigt kul, säger Anna-Lena.
Hur mycket ull blir det på ett år?
– Ungefär 600 kilo som vi packar i säckar och säljer.
Efter några veckor, när lammen är stora nog, släpps fåren ut på bete om vädret tillåter. Då är också den mest intensiva tiden med lammen över och Anna-Lena och Kjell kan pusta ut lite.
– Det är alltid tufft de två första veckorna och då är man fruktansvärt trött. Sedan när det lugnar ner sig den tredje veckan glömmer man nästan hur jobbigt det var veckorna innan.
Och då är det dags för Systembolaget igen?
– Ja, jag gillar mitt jobb så det ska bli trevligt att träffa kollegor och kunder igen.