Det här skulle mycket väl kunna vara ett verkligt scenario, men idag är det räddningstjänsten i Boxholm som övar rökdykning. Platsen för övningen är den gamla leksaksfabriken och brandmännen Jens Bjarnason och Pierre Larsson har varit på plats sedan tidig morgon och förberett inför övningen.
– Vi kommer göra en kall rökövning där vi ska öva orientering. Vi har fyllt huset med rök och rökdykarna kommer gå in och söka efter ett okänt antal människor som befinner sig i byggnaden, säger Jens.
Fyra ungdomar som är på plats har ställt upp för att agera markörer under övningen. Förutom ungdomarna har Jens och Pierre gömt sex dockor i huset. Ungdomarna går in i byggnaden och för att övningen ska vara trovärdig spikas dörrarna igen.
Pierre kontaktar brandstationen och berättar att övningen är igång. Brandmännen vet inget om uppdraget i förväg och informationen är knapphändig.
– I verkligheten brukar vi få en adress som vi åker till. Sedan får vi mer information när vi närmar oss, säger Jens.
Brandbilen anländer till den rökfyllda leksaksfabriken och brandmännen hoppar ur beredda på att göra en insats. En av brandmännen kommer fram till Jens för att ta reda på mer information. De andra börjar dra fram brandslangar och sätta på sig rökdykarmasker.
– Det är upp till dagens styrkeledare att välja utrustning och hur situationen ska lösas, säger Jens. Idag är förstås värmekameror till stor nytta.
Först bryter brandmännen upp ytterdörren med en kofot innan rökdykarna ger sig in i det rökfyllda huset.
– Sikten där inne är begränsad och det gäller att aldrig släppa brandslangen, säger Pierre. Den visar vägen ut ur byggnaden. Vi söker igenom rummen två och två och vi följer alltid väggarna för att kunna orientera oss.
Till sin hjälp använder brandmännen en stor fläkt som trycker ut röken och gör det enklare att se var de går.
– Den används för att evakuera röken, berättar Jens. I det här fallet evakuerar vi trapphuset. Vi sätter ett övertryck och öppnar på övervåningen för att röken ska komma ut.
– Efter en kort stund kommer brandmännen ut med två av ungdomarna och en docka. De förs till en samlingsplats där de tas om hand. På platsen finns filtar och första hjälpen-material.
När alla markörer är hittade samlas brandmännen och utvärderar hur övningen gick.
– Det är svårt att få en övning helt realistisk, säger Pierre. Vid skarpt läge hade enheter från andra orter assisterat oss. Vi hade inte heller någon brandkälla, utan röken var utspridd i hela huset.
På brandstationen i Boxholm arbetar 21 deltidsbrandmän och alla har andra jobb vid sidan av brandmannayrket.
– Jag jobbar på Tekniska verken i Linköping, säger Jens. Jag och en annan deltidsbrandman delar på en tjänst och jag har mest jour på nätter och helger. Det är ett sätt att lösa det på då jag inte jobbar i Boxholm.
Pierre berättar att stationen i Boxholm är i stort behov av nya deltidsbrandmän.
– Att vara deltidsbrandman behöver inte betyda att man har fotboja. Vi ställer upp för varandra på ett fint sätt om man behöver vara ledig.
Om jag blir eld och lågor och vill bli deltidsbrandman. Hur gör jag då?
– För att bli deltidsbrandman gör du ett test på ett lutande rullband med utrustning på. Om du klarar testet får du genomgå en läkarundersökning. Efter en grundutbildning kan du börja jobba hos oss.