– Allting pekar på att det finns jättemöjligheter att väsentligt förbilliga uppvärmningskostnaderna. Dessutom kommer Boxholm att bli lite av en föregångare och kanske att ett utvecklingscentrum kan skapas säger Jan Jonsson, Boxholms kommuns tidigare byggchef.
Delrapport före julHan följer med intresse spillvärmeprojektets utgång. Han tog aktiv del av arbetet från det att projektet startade för cirka fyra år sedan till dess att han i somras slutade sin kommunala tjänst.
Det har länge varit tyst om projektet, men på kommunfullmäktiges decembersammanträde delades det ut en delrapport från samhällsvetaren Curt Hansson och teknikern Jan Thorburn.
Till våren kommer en slutrapport.
– Sedan blir det till att välja väg. Antingen får projektet droppas eller så drivs det igenom det och det kräver naturligtvis att det görs en del investeringar, säger Curt Hansson.
Halverade kostnaderJan Jonsson menar att spillvärmen från stålföretaget Ovako kommer att möjliggöra en sänkning av kostnaderna med 40–50 procent jämfört med den fjärrvärme som Boxholmshus, kommunen och privata fastighetsägare köper från Eon.Vi frågade Curt Hansson om han håller med om det, men han vill inte gå in på exakta procenttal.
– Allting pekar på att det finns möjlighet till en rejäl sänkning av kostnaderna, så mycket kan jag säga.
Curt Hansson ser inga tekniska tveksamheter för projektets genomförande. Han svävar heller inte på målet om den ekonomiska bärigheten.
Ovant för beslutsfattareDet enda Curt Hansson kan hysa viss oro för är att det kan finnas ovana bland kommunala företrädare om att fatta denna typ av beslut.
– Det rör ju en fråga av lite större dignitet.
Jan Jonsson konstaterar att Eon lider skada om spillvämeprojektet tar kunder från fjärrvärmen. Det tycker han inte att kommunen kan ta hänsyn till. Kommunen måste, anser han, se till sitt eget och invånarnas bästa.
Bjursdalen början?Jan Jonsson räknar med att projektet börjar i liten skala, kanske att Boxholmshus fastigheter i Bjursdalen, blir uppvärmda i ett första steg.
Om all spillvärme från Ovako togs tillvara skulle det räcka för att värma upp hela Boxholm och mer därtill, men det är en inte så enkel resa eftersom det betyder ingrepp i produktionen på stålföretaget.
Vad som, enligt Jan Jonsson, däremot är okomplicerat är att ta tillvara på spillvärmen från företagets kylvatten. Vattnet blir ordentligt uppvärmt när det kyler av det glödhetta, valsade järnet.
I linje med riksprojekt– Denna mer lågvärdiga spillväme på 30–35 grader räcker till att värma alla nu fjärrvärmeanslutna fastigheter i Boxholms samhälle, säger han.
Kommunens externa kostnader för projektet har hitills täckts av Östsam.