På plats i tingsrättens lokaler i Linköping representerade advokat Gustav Sandberg från Advokatfirman Glimstedt i Linköping kommundirektör Göran Lundström, Boxholms kommun och ÖMF Invest AB. Via digital skärm blev det en styrkemätning med Arlas representant advokat Eric Johnson, som backades av bland andra Arla Foods chefsjurist Ylva Nykvist.
– Det handlar ju om osten, stålet och skogen, sade Göran Lundström strax före mötet. Sågen är borta, sedan åkte osten också. Nu är det bara stålet kvar och det är ju halverat. Ur ett kommunalt perspektiv är det tjänstefel att inte försöka rädda kvar verksamheten.
– När Arla köpte mejeriet 2011, fortsatte han, då skulle Arlas distributionskedja användas för att utöka verksamheten. Då garanterade man att man inte skulle lägga ned, utan man skulle satsa. Guld och gröna skogar.
Stämningen vid mötet var periodvis isande kall och tvisten om mejeriaffären handlar nu mycket om ord. Ett nyckelbegrepp är orden "bättre rätt". Med det menas vem som har störst rätt till bland annat de inventarier som tvisten till stor del handlar om.
Arla skickade under den pågående muntliga förberedelsen ett mejl med förtydliganden till motparten och rätten. Där listas först deras yrkanden på inventarier som de vill ha fastslaget äganderätten till.
Det är för det första reservdelar i blå skåp på mejeriets nedervåning, en stålcistern Alfa Laval 51, en stålcistern för varmvattenåtervinning och flera andra filter, tankar och en separator. Det andra yrkandet är att Boxholms kommun och ÖMF ska överlämna de här inventarierna till Arla och det tredje är att Arla vill ha ersättning för sina rättegångskostnader.
Den mesta diskussionen under förberedelsen gällde därför blå skåp i mejeriet. Boxholms kommun har åsikten att det gäller ett skåp, som hämtades i december tillsammans med de övriga inventarier som parterna var överens om tillhörde Arla. Arla å sin sida anser att det gäller inventarier som funnits i samtliga tiotalet blå skåp på mejeriets nedervåning.
En lapp där Arlas representant för hand listade inventarier i samband med kontraktsskrivningen om mejeriet den 11 september 2020 orsakade också en ordväxling, där parterna inte är överens om i vilket skede av kontraktets undertecknande som lappen skrivits färdig. Det handlar om i fall den handskrivna lappen ska betraktas som en kontraktshandling, eller inte.
När mötet närmade sig slutet uppehöll sig rättens ordförande, rådman Carl-Erling Halldin, vid hur de båda parterna ska kunna komma framåt i ärendet. Han menade att en omfattande tvist inte vore ändamålsenlig och han uppmanade parterna att "hitta en landgång och nå varandra". Han ansåg att det finns otydligheter att klargöra på ömse håll.
Boxholms kommun och ÖMF har nu fått tre veckor på sig att lämna in kompletterande upplysningar. Om det skulle bli en huvudförhandling är tidplanen att den ska avslutas före årets utgång.
– Det var egenligen inget nytt som kom fram, kommenterade Gustav Sandberg sedan den muntliga förberedelsen avslutats. När det gäller frågan om förlikning får vi nog ta en direktkontakt mellan ombuden och se om vi kan komma någon vart. Vi vill i så fall inte bara förlikas om egendom i så fall, utan det gäller helheten.
– När det gäller kravet på att komma in med en bevisuppgift inom tre veckor är det inga problem, sade han.