Ostmakarna i Boxholm stäms av mejerijätten

Arla stämmer Glada Bonden för varumärkesintrång. I förra veckan lämnade mejerijätten in stämningsansökan mot Boxholmsmejeriet.

Lika som bär? Till vänster Glada Bonden och till höger Arla. Tillägget "Äkta" på den vänstra har tyvärr hyvlats bort av någon hungrig ostkonsument.

Lika som bär? Till vänster Glada Bonden och till höger Arla. Tillägget "Äkta" på den vänstra har tyvärr hyvlats bort av någon hungrig ostkonsument.

Foto: Corren

Boxholm2021-11-16 17:03

– Det är vår absoluta åsikt att det finns en risk för förväxling, därför stämmer vi Glada Bonden, säger Arlas presschef Erik Bratthall.

SVT Nyheter Öst var först att berätta att stämningsansökan har lämnats in. Att Arla funderar på någon åtgärd för att få Glada Bonden att "korrigera sin produkt" sade presschefen till Corren i oktober. Och nu står det alltså klart att Boxholmsföretaget stäms.

– Vi har investerat en massa pengar i varumärket sedan vi köpte mejeriet 2011, säger Erik Bratthall. Nu får domstolen avgöra det här. Men vi tycker att det är glasklart varumärkesintrång.

Tvisten gäller alltså namnet "Äkta Boxholms", som Glada bonden valt att kalla sin ost som de producerar i Boxholm. Enligt Arla ligger namnet för nära det av dem varumärkesskyddade "Boxholms gräddost".

Anders Birgersson på Glada Bonden säger att de välkomnar en prövning och att de har samma inställning som tidigare. De arbetar nu med sitt svar.

– Kontentan är att vi anser att vi har rätt att skriva Boxholm. Vad gäller likheter, utöver att det står Boxholm på osten, så ser vi inte dem, säger han.

Enligt honom handlar frågan även om det ska gå att varumärkesskydda en ort och stoppa andra från att använda namnet.

– Det är väldigt konstigt om man inte kan skriva Boxholm på en ost som är från Boxholm men att man kan skriva det på en annan ost, säger han.

Enligt honom skiljer sig ostarna åt till utseendet.

– Man väljer inte vår av misstag, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!