Inte alls. Vi har besökt en testanläggning hos företaget Sånart utanför Boxholm som använt battericontainern under drygt ett halvår.
– Tanken är att man ska köpa in så lite el som möjligt, säger Jimmy Ahlwin på företaget 1745 som ligger bakom konceptet.
Sånart ligger söder om Boxholm och de samlar in batterier och elavfall. Verksamheten sysslar även med att ta hand om lastpallar som de renoverar. I ett hörn på företagets område står den stora containern. Av säkerhetsskäl kan vi inte öppna dörrarna och titta in.
– Här inne finns mellan 300 till 600 batterier, beroende på batterityp. Vi använder alltid begagnade containrar. En 40-fotare på cirka 12 meter räcker till 1 MWh. Här på Sånart räcker det i tre dagar.
Jimmy säger att den här typen av energilagring inte är ett alternativ för villaägare.
– Det är främst till för industri och lantbruk. Har du djur gör du av med mycket energi. Lantbruken skulle till exempel kunna använda systemet som en backup och klara sig några dagar.
Hjärnan bakom anläggningen är den så kallade invertern, styranläggningen. Det är som en dator som känner av hur mycket el som kommer in från solcellerna, batterierna och elnätet.
– Den styr allt. Den känner av att det är fullt i batterierna och då kör anläggningen på batteri. Är det en solig dag använder den solcellerna, dels till förbrukningen i verksamheten, men även till att ladda upp batteridelen.
– Vintertid ser invertern till att köpa in el på natten när det är billigt. Sedan tar man från batteridelen resterande dygnet.
Anläggningen i Boxholm är en av flera testanläggningar. I början av oktober tar 1745 ytterligare ett steg då de går från test till allvar. Företaget är ett dotterbolag till PLS energy systems och det är de som byggt containern från början.
– 1745 har jobbat med testanläggningarna, men nu startar vi upp ett säljbolag. I de här tiderna med höga elpriser är listan redan lång på kunder som vill ha besök.
De batterier som används i anläggningen är nytillverkade batterier.
– Många tror man kan använda bilbatterier, men det går inte.
Utmaningen för företaget har inte legat på batterisidan.
– Framför allt handlar det om att hitta folk som kan montera solceller. Vi behöver de som faktiskt kan sätta upp solcellerna på taken eller bygga solcellsparkerna. Det är en utmaning för alla i branschen, säger Jimmy Ahlwin.