Ostbråket fick honom att minnas sin Arla-konflikt 1990

I dagarna för jämnt 30 år sedan hade Boo Beurling en konflikt med Arla. Han ser paralleller till dagens mejeribråk.

Boo Beurling är kritisk både till Boxholms kommuns och Arlas agerande i konflikten om mejeriet. Själv hade han en bitter fejd med Arla för precis 30 år sedan.

Boo Beurling är kritisk både till Boxholms kommuns och Arlas agerande i konflikten om mejeriet. Själv hade han en bitter fejd med Arla för precis 30 år sedan.

Foto: Sune Johansson

Boxholm2020-11-30 11:00
undefined
Boo Beurling är kritisk både till Boxholms kommuns och Arlas agerande i konflikten om mejeriet. Själv hade han en bitter fejd med Arla för precis 30 år sedan.

Idag är det en liten kommun som känner sig illa behandlad av Arla, och en grupp mjölkbönder som vill göra sin egen ost.

Då var det drygt hundra Arla-bönder som lovats ersättning om de helt slutade producera mjölk, men inte fick vad de lovats.

En ganska komplicerad process både då och nu. Mejeribranschen har förändrats. Arla har blivit något helt annat än det var då. Men bönderna verkar då som nu vara förlorarna.

– Man måste kunna lita på varandra i en ekonomisk förening, sa en besviken Boo Beurling då på 90-talet.

– Det är illa skött av Arla, säger han i dag om Arlas försök att stoppa mejeriproduktion i Boxholm.

undefined
Klipp ur Corren i början av 90-talet.

1990 var det kraftig överproduktion av mjölk i Sverige. Det var staten och Svenska mejeriernas riksförening (SMR) överens om. 150 000 mjölkkor måste bort. 2,7 miljoner liter mjölk måste sluta levereras till landets mejerier. Staten erbjöd bönder som ville sluta producera mjölk ett avvecklingsbidrag. Bönderna och deras mejeriföreningar tyckte att bidraget var för lågt. Arla erbjöd sig att plussa på med 50 procent.

Att sluta med mjölkkor var inget som Boo Beurling på Hydinge gård utanför Sya hade funderat på innan dess. Men med det beskedet slog han till, efter 28 år som mjölkbonde. De 26 korna såldes till underpris. Boo fick vänja sig av med morgonsysslorna. Men samma dag som djuren gick under klubban fick han veta att Arla ändrat sig om det extra bidraget. Näringsombudsmannen klagade på konkurrensbegränsning. Regeringen gjorde klart att man inte tänkte punga ut med utjämningsbidrag till mejeriföreningarna. Erbjudandet drogs tillbaka.

– Arla skylde på SMR och på regeringen. Men de borde ha kollat innan att erbjudandet var lagligt. 

En tredjedel av bidraget som Boo skulle få, 64 000 kronor, uteblev.  Han och hundra andra bönder i samma sits gick till domstol, med Boo som pilotfall. Men tingsrätten gick på Arlas linje.

– Vi förlorade för att erbjudandet ansågs vara skickat på fel sätt. Det lämnades av mjölkbilen. Adressaten var mitt medlemsnummer 3880. Det skulle ha skickats på posten med namn och adress. Då hade det gällt.

Det konstiga var att trots att Arla vann målet så betalade de rättegångskostnaderna på över en miljon. 

– De fick väl dåligt samvete, säger han.

undefined
Sommarstugan flyttade han några meter för att få fri utsikt från nya huset i Viken.

I dag bor Boo och hans hustru på gränsen till Tranås kommun. De flyttade från Hydinge 2014 och byggde på sommarstugetomten vid sjön Sommens strand. 

Utvecklingen med Boxholms mejeri tycker han är sorglig.

– Båda parter har slarvat när man skrev köpekontraktet. Det skulle varit tydligt utskrivet vad som ingår i köpet, menar han.

Han är kritisk även till kommunens agerande och tycker att diskussionen har skett för mycket i media, både sociala medier och tidningar och i etern.

undefined
I dag har Boo Beurling och hustrun sålt gården Hydinge och flyttat till Sommen. Striden mot Boxholms mejeri fick honom att minnas sin egen Arla-fajt.

När Boo var med i Arla var det bra förhållande mellan medlemmar och förening. Arla var medlemmarnas garant för att få sin mjölk hämtad. Priset bestämdes ensidigt av Arla och det hade bönderna bara att acceptera. Å andra sidan lovade Arla att hämta, ovasett avstånd och hur mycket man levererade. På 80-talet betalades det bra för mjölken. Arlabönderna fick god lönsamhet i sin näring och kanske just därför blev det för många mjölkproducenter.

– Jag tycker att det är en bra idé att mjölkbönderna i Glada bonden slår sig ihop och startar eget mejeri. Och att det lokala mejeriet i Boxholm används. Det blir mindre avstånd och transporter, säger Boo Beurling. 

Uppretade Boxholmsbor marscherade för att behålla sitt mejeri hösten 2018.
Uppretade Boxholmsbor marscherade för att behålla sitt mejeri hösten 2018.
Mjölk då och nu

Drygt 3 200 svenska lantbruk med 301 000 kor producerar i dag 2,7 milj ton mjölk årligen. 39 procent blir konsumtionsmjölk. 25 proc ost, 23 proc mjölkpulver. 60 procent av svenskt nötkött kommer från mjölkgårdar.

Nästan 1,9 miljoner ton mejeriprodukter importeras. 0,7 milj ton exporteras. 70 procent av svensk mjölkförbrukning är producerad inom landet.

Arla började som Mjölkcentralen 1915. År 2000 gick Arla ihop med danska MD Foods. Av Arlas 10 000 ägare är 2 500 svenska bönder.

Karta: Viken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!