I februari tog sociala nämnden beslutet om hur man ska lösa nuvarande och framtida behov av äldreomsorg genom så kallat särskilt boende, Säbo. Det handlar om personer som inte klarar att bo kvar hemma med hemtjänst utan behöver mer kontinuerlig vård och omsorg.
– Kommunen har länge haft en kö till Säbo. Flera på korttidsboendet väntar på permanent plats. Det förekommer att de hinner dö innan det blir plats ledig, säger Solveig Agnevik.
– Det här innebär att kommunen fortsätter att skjuta på problemen som vi gjort i många år, säger Solveig Agnevik (C), ordförande i Boxholms kommuns sociala myndighetsnämnd.
Hon är besviken på att kommunstyrelsen vill göra på ett annat sätt, som hon menar är kortsiktigt.
Kommunstyrelsen har skickat tillbaka förslaget till nämnden för omtag med nya direktiv.
– Vi har inget underlag från Boxholmshus om vad det skulle kosta. Så vi har ännu inte kunnat behandla ärendet, säger Solveig Agnevik.
En arbetsgrupp har arbetat med frågan. Planen var att flytta de boende på LSS-boendet Ugglan till en tillfällig paviljong, och bygga om Ugglan till korttidshem. Då skulle nuvarande korttidsboendet Domherren kunna bli ett Säbo med 16 nya platser.
Kommunstyrelsen har tillsammans med kommundirektören Linda Hammarström tagit fram ett nytt förslag, (se artikel "Viktigast att snabbt beta av kön till omsorgsplatser"). Där flyttas de boende på Ugglan till andra LSS och Ugglan byggs om till nio Säbo-platser, genom "en enkel renovering". Korttidsboendet blir kvar som det är.
– Det är klart att det handlar om pengar, men det vi räknat på innebär en utökning av platserna. Ombyggnationen gör Boxholmshus så där handlar det om hyreskostnader, säger Solveig Agnevik.
Hon menar att Kommunstyrelsens förvaltning har gjort flera räknefel, till exempel när det gäller kön till Säbo och hur många platser som de olika förslagen skulle generera och kostnaden för dem.
– Kön till Säbo kommer att finnas kvar, liksom lokalbristerna på korttidsboendet, menar Solveig Agnevik som menar att det på lång sikt blir ett dyrare alternativ.
– Det drabbar personalen att man gör enkla tillfälliga lösningar. Vi vet att antalet äldre kommer att öka, och därmed omsorgsbehoven, säger hon och menar att Boxholm kommer att ha 200 fler 80-plussare om tio år.
– Vi sliter på personalen i dåliga lokaler och når ändå inte hundraprocentig kvalitet i vården, säger hon.